• Veel inwoners vinden dat er te veel geld van de gemeente gaat naar ambtenaren.
• Veel inwoners vinden dat er te veel geld van de gemeente gaat naar ambtenaren. Foto: Janneke Boogaard

Inwoners aan het woord over begrotingen Zaltbommel en Maasdriel

Algemeen TipBommelerwaard.nl 399 keer gelezen

REGIO • Zorg en veiligheid mogen geld kosten, vinden inwoners van de Bommelerwaard die daarover een enquête invulden. Minder geld zou moeten gaan naar het werk dat op de gemeentehuizen wordt uitgevoerd. De verantwoordelijke wethouders reageren.

Als u over de portemonnee van de gemeente ging, aan welke drie thema's zou u dan meer geld uitgeven? Die vraag kregen de leden van burgerpanel TipBommelerwaard.nl voorgeschoteld. De helft van de 216 respondenten koos 'veiligheid en openbare orde' als één van de thema's. 'Zorg en ouderen' volgde met 48 en lastenverlaging met 46 procent.

Woonlasten gelijk
"De drie thema's die het panel het belangrijkste vindt lopen als rode draad door onze begroting heen en dat is fijn", reageert wethouder Jan-Hein de Vreede van Maasdriel. "De komende jaren kunnen de woonlasten op hetzelfde niveau blijven."

Dat geldt ook in Zaltbommel. Wethouder Kees Zondag voegt eraan toe: "Met de andere lasten, zoals riool- en afvalheffing, kunnen we niet veel variëren omdat dat geld echt op gaat aan die zaken."

Zorg voor jeugd
Op het terrein van zorg en welzijn wil het Maasdrielse college extra inzetten op samenwerking met huisartsen voor zorg aan jeugd. Daarnaast is er budget om samen met maatschappelijke organisaties preventieve voorzieningen te maken.

Structureel toezicht
In 2018 gaat Maasdriel de handhaving en toezicht verder verstevigen. Zo gaan buitengewoon opsporingsambtenaren structureel toezicht houden in de gemeente. Dumpingen van drugsafval hebben ook de aandacht.

Extra geld indien nodig
In Zaltbommel wordt ook extra geld vrijgemaakt voor zorg en voor veiligheid als daar aanleiding voor is. "Dat is de afgelopen jaren ook regelmatig gebeurd, vaak op voorstel van het college en soms van de raad", geeft Zondag aan.

Ambtelijke organisatie
Bij de thema's waar juist minder geld naartoe zou moeten volgens het burgerpanel scoren de ambtelijke organisaties hoog (zestig procent). "Dat kan ik me goed voorstellen", zegt Zondag. "Een groot bedrag gaat naar de salarissen van ambtenaren. Wel hebben we daar de afgelopen jaren structureel bijna twee miljoen op bespaard. Ook komend jaar gaat er weer drie ton af door slimmer te werken. Met dat geld leggen we het nieuwe zwembad aan."

Democratisch
'Cultuur' en 'sport' volgen met 34 en 24 procent als het gaat om bezuinigingsopties. Zondag: "Dezelfde onderwerpen scoren ongeveer even hoog bij de onderwerpen waar mensen meer aan zouden willen uitgeven. Dit zijn typisch onderwerpen waar de democratie zijn werk moet doen. Over zorg, lastenverlaging en veiligheid zijn de partijen het over het algemeen eens. Voor 'cultuur' en 'sport' kies je raadsleden."

Begrotingsbehandelingen: 9 november
De peiling onder het burgerpanel is gehouden in aanloop naar de behandeling van de begrotingen. Zowel in Zaltbommel als in Maasdriel staan die gepland op donderdag 9 november. De politieke partijen in de gemeenteraad grijpen de begroting vaak aan om te proberen steun - en dus geld - te krijgen voor hun wensen.

"Het is altijd nuttig om inwoners op zo'n moment naar hun mening te vragen. We houden zoveel mogelijk rekening met hen en leggen zo goed mogelijk uit waarom we bepaalde keuzes maken", aldus Zondag.

Het burgerpanel krijgt maandelijks een vragenlijst over actuele lokale onderwerpen. Ze blijven anoniem en beslissen per keer of ze meedoen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via www.tipbommelerwaard.nl. Daar zijn ook de resultaten van eerdere onderzoeken te lezen.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Controle op foutparkeren en het dragen van gordels in Meerkerk; ook acties in Ameide en Lexmond aangekondigd 112 19 apr, 10:07
Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden