• Veel Zuilichemmers voelden zich overvallen door het plan om een paar honderd arbeidsmigranten te gaan huisvesten op de locatie van het partycentrum.
• Veel Zuilichemmers voelden zich overvallen door het plan om een paar honderd arbeidsmigranten te gaan huisvesten op de locatie van het partycentrum. Foto: Janneke Boogaard

Huisvesting arbeidsmigranten Zuilichem komt er voorlopig niet

Algemeen 1.675 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten op het terrein van de Heeren van Suylichem komt er voorlopig niet.

Het college komt met een nieuw voorstel over de uitvoering van het beleid rondom de huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeenteraad heeft het college donderdagavond gevraagd de uitvoering van het beleid voorlopig op te schorten.

Randen van dorpen

Onderdeel van het in juni van dit jaar door de gemeenteraad vastgestelde beleid, is dat het mogelijk moet zijn om arbeidsmigranten, vooral Poolse en andere Oost-Europese arbeiders in de kassen, te huisvesten aan de randen van de dorpen.

"Toen we dat beleid hebben vastgesteld, dachten wij dat het ging om dertig, veertig, misschien vijftig werknemers op één locatie", aldus Nico van Wijk van de PvdA. "Toen er vervolgens een concreet plan kwam om een paar honderd migranten te huisvesten op het terrein van de Heeren van Suylichem werden we daardoor overvallen."

Vrijblijvend

Volgens de gemeenteraad is het huidige beleid te vrijblijvend, onder meer omdat er nergens wordt gesproken over aantallen mensen en ook niet over locaties.

Commotie

De inwoners van Zuilichem werden zo mogelijk nog meer overvallen door de plannen om woonunits te bouwen op het terrein van de Heeren van Suylichem en er ontstond dan ook grote commotie. Tijdens een informatieavond op 4 oktober werd de onrust niet echt weggenomen. Wel werd besloten een klankbordgroep in het leven te roepen om de plannen nog eens goed te bespreken. Ook beloofde wethouder Adrie Bragt dat er een enquête zou worden gehouden onder de inwoners.

Opschorten

Voor de gemeenteraad gaat het echter allemaal te snel. De fracties Frits van der Schans, GroenLinks, PvdA en VVD dienden donderdagavond een motie in met de oproep aan het college om de uitvoering van het beleid op te schorten, het beleid aan te passen en in overleg te treden met de provincie. De motie werd gesteund door de overige fracties en dus unaniem aangenomen.

Klankbordgroep

Het college kon zich uiteindelijk vinden in de motie. "Wij komen met een procesvoorstel voor herijking van het beleid", beloofde wethouder Bragt. Hij beloofde ook te komen met een voorstel over de rol van de klankbordgroep.

Geen onderzoek

Het CDA had het onderwerp als '2-minuten-debat' op de agenda van de gemeenteraad laten zetten. Fractievoorzitter Jaco Melse probeerde via een motie een onderzoek af te dwingen naar de gang van zaken rond het principeverzoek van Proscopius Holding voor de bouw van de units in Zuilichem. Die motie kreeg geen steun van de raad, die het voorlopig genoeg vindt dat het beleid wordt opgeschort en de plannen voor woonunits aan de entree van Zuilichem voorlopig worden stilgelegd.

Britta Alink

• De Heeren van Suylichem.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden