• In de kassen werken veelal mensen uit Midden- en Oost-Europa.
• In de kassen werken veelal mensen uit Midden- en Oost-Europa. Foto: Britta Alink

CDA Zaltbommel vraagt naar huisvesting arbeiders op tuinderijen

Algemeen 795 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het CDA in Zaltbommel wil dat burgemeester en wethouders meer inzetten op huisvesting van arbeidsmigranten bij het bedrijf van hun werkgever.

De huisvesting van arbeidsmigranten in grote complexen aan de rand van dorpskernen roept weerstand op, blijkt uit plannen voor zo'n woongebouw in Zuilichem. "Daar is een constructief gesprek niet langer mogelijk, waardoor de realisatie van het complex onwaarschijnlijk wordt", concludeert CDA-raadslid Hein de Kort.

Zijn partij pleitte eerder al voor huisvesting op de tuinderijen waar de buitenlandse krachten werken, ook al worden arbeidsmigranten dan erg afhankelijk van hun werkgever. Die optie is verwerkt in het recent vastgestelde beleid. De Kort: "Huisvesting op de eigen terreinen zorgt voor een betere spreiding en heeft over het algemeen een kleinschaliger karakter. Voor deze vorm lijkt meer draagvlak te zijn bij zowel inwoners als tuinders." Hij baseert zich op reacties tijdens een informatieavond in maart over de uitwerking van het beleid en op meningen in Zuilichem. De uitkomst van de enquête van het burgerpanel TipBommelerwaard.nl bevestigt dat beeld.

"Wij vinden het belangrijk dat het college hier nu meer op in zet gelet de huidige onrust in Zuilichem", aldus De Kort. Hij wil weten hoe de ervaringen zijn bij Kreling in Nieuwaal, waar vanaf dit voorjaar woonunits staan. Ook vraagt hij hoe de gemeente omgaat met het verzoek van een tuinder aan de Nieuwe Tijningen voor kleinschalige huisvesting op het eigen terrein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden