Afbeelding
Foto: 123RF

Adempauze voor mantelzorger is maatwerk

Algemeen 194 keer gelezen

REGIO • Zorgprofessionals moeten oog hebben voor dreigende overbelasting van mantelzorgers, zodat tijdig respijtzorg kan worden ingezet. Daarbij is vaak maatwerk nodig.

Dat zijn twee van de conclusies uit het symposium 'Aandacht voor respijtzorg' dat Stichting Welzijn Bommelerwaard afgelopen week organiseerde bij Rabobank Bommelerwaard.

Even vrijaf
Respijtzorg is de tijdelijke en volledige overname van de zorg van een mantelzorger met het doel om die mantelzorger even vrijaf te geven. Maar wat geeft de mantelzorger daadwerkelijk een adempauze? En wat maakt dat een mantelzorger de stap durft te zetten om gebruik te maken van respijtzorg?

Intensiteit
Door het bekijken van een indringend filmpje kregen de bezoekers van het symposium een beeld van de intensiteit van mantelzorg.

Eenmalig of blijvend
Tijdens de presentaties werd vervolgens ingezoomd op de diversiteit in respijtzorg. Zoals vervangende zorg in de vertrouwde omgeving thuis (door eigen netwerk, een vrijwilliger of een professional) of opvang buitenshuis zoals dagbesteding of logeermogelijkheden. Respijtzorg kan structureel zijn, bijvoorbeeld een dagdeel per week of om het weekend. Of incidenteel, bijvoorbeeld tijdens een vakantie.

Moeilijke stap
Ook werd ingegaan op de vraag waarom het vaak zo moeilijk is om de stap te zetten naar respijtzorg, terwijl de behoefte er bij mantelzorgers wel is. Uiteenlopende dilemma's zorgen ervoor dat er niet of te laat wordt overgegaan tot het inzetten van respijtzorg.

Professionals
Ten aanzien van het tijdig signaleren van overbelasting bij een mantelzorger en het legitimeren van respijtzorg is dan ook een grote rol weggelegd voor (zorg)professionals. Een thuiszorgmedewerker die de mogelijkheden bespreekbaar maakt, of een mantelzorgconsulent die met de betrokkenen gaat kennismaken bij een dagbesteding, is goud waard.

Maatwerk
Tot slot werden twee mantelzorgers geïnterviewd waarbij de bezoekers op een interactieve wijze werd gevraagd mee te denken over de casussen. Duidelijk werd nogmaals dat iedere mantelzorgsituatie uniek is en dat ook voor respijtzorg geldt dat er vaak maatwerk nodig is om tot een passende oplossing te komen.

Mensen die het filmpje terug willen kijken of meer willen weten over respijtzorg in de Bommelerwaard, kunnen contact opnemen met Stichting Welzijn Bommelerwaard (0418-634231 of mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl). 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden