Afbeelding

Begroting Zaltbommel is dit jaar 'n makkie

Algemeen 475 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Natuurlijk leunt hij niet achterover. Maar trots is wethouder financiën Kees Zondag van Zaltbommel wel op de gemeentebegroting voor 2018.

Aan het eind van het volgende jaar verwacht Zaltbommel 83.200 euro over te houden. Voor de langere termijn zijn de vooruitzichten minstens zo rooskleurig.

Alle wensen verwerkt
"En dan zijn alle wensen die de politiek tot nu toe heeft geuit er al in verwerkt", vertelt Zondag. Vooruitblikkend naar de verkiezingen van komend voorjaar voegt hij eraan toe: "Wat we in het bestuursakkoord hadden afgesproken, kunnen we allemaal waarmaken."

Rotonde
Bij die ideeën voor nieuw beleid zitten er een paar die flink geld kosten. Een rotonde in Gameren bij de Jumbo: 580.000 euro, waarvan overigens 380.000 euro al beschikbaar is en de rest pas vanaf 2019 in de boeken staat.

Sporthal en zwembad
De nieuwe sporthal à 5,8 miljoen, waarvan één miljoen al gereserveerd stond, en het zwembad à 6,4 miljoen, zijn ook flinke uitgaven, die nog vele jaren op de begroting drukken.

Dat laatste gold ook voor onder andere de vele grond die Zaltbommel in bezit had. "Doordat er nu veel huizen gebouwd worden en ook bedrijventerrein De Wildeman goed begint te lopen, worden die kosten flink verlaagd", aldus de wethouder.

Precariobelasting
Over een paar jaar mogen gemeenten geen belasting meer vragen aan nutsbedrijven die kabels in de grond hebben liggen. Tot nu toe haalde Zaltbommel daarmee jaarlijks 900.000 euro binnen. "Ook dat verschil werken we weg in de begroting; in 2021 staat er nog maar een bedrag van 180.000 euro aan precariobelasting in de begroting."

Geen discussie nodig
De begroting is eigenlijk een beetje saai, stelt Zondag vast. "Er hoeft niet echt gediscussieerd te worden over prioriteiten, er is geld genoeg voor allerlei plannen en de belasting hoeft niet omhoog, we passen alleen inflatiecorrectie toe."

Op 9 november beslist de gemeenteraad over de begroting. Ook in Maasdriel staan de financiën voor volgend jaar die avond op de agenda.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden