Afbeelding
Foto: stock

Slechts één sapdag bij Stroomhuis

Algemeen 159 keer gelezen

neerijnen • Vanwege de tegenvallende appeloogst organiseert Stroomhuis Neerijnen dit jaar geen twee sapdagen, maar slechts één, op zaterdag 14 oktober. De aanmelding daarvoor is al een week eerder: uiterlijk zaterdag 7 oktober.

Op de sapdag kunnen particuliere eigenaren van fruitbomen hun overschotten aan appels en peren laten versappen tot vruchtensap. Dat gebeurt met een mobiele sapmachine op het Stroomhuis-terrein. Het sap van het eigen, meegebrachte fruit wordt afgeleverd in pakken van vijf liter. Dat is twee jaar houdbaar. De prijs per pak is onveranderd 5,25 euro. Het fruit kan worden aangeleverd in partijen van minimaal 75 kilo (dat is drie veilingkistjes). Grote partijen zijn eveneens goed verwerkbaar.

Tegenvallend

Echter: de appeloogst is bij nogal wat particuliere eigenaren - zonder sproei-installatie zoals professionele telers die hebben - dit jaar nagenoeg mislukt, bij anderen een stuk minder dan vorig jaar, en bij slechts een klein aantal is de oogst gelijk aan voorgaande jaren. Vanwege deze over het geheel sterk tegenvallende opbrengst in de regio, ziet Stroomhuis Neerijnen zich genoodzaakt het sappersen geheel te concentreren op één dag: zaterdag 14 oktober. Dat betekent dus dat de dag ervoor, de eveneens aangekondigde vrijdag 13 oktober, als sapdag in Neerijnen komt te vervallen. Voor genoemde zaterdag 14 oktober is opgeven nog wel mogelijk. Dat kan met een mailtje naar mailadres: landschap@stroomhuisneerijnen.nl. In dat mailtje – vanwege de vereiste tijdsplanning liefst uiterlijk zaterdag 7 oktober - vermelden: naam, mobiele tel-nummer, hoeveelheid fruit en gewenst tijdstip. Met het opgegeven tijdstip houdt de organisatie zo goed mogelijk rekening.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden