• Maasdriel zit weer wast ruimer in de slappe was.
• Maasdriel zit weer wast ruimer in de slappe was.

Begroting Maasdriel: er is geld voor nieuw beleid

Algemeen 239 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente Maasdriel houdt de komende jaren geld over. Dat kan geïnvesteerd worden in zaken waar de afgelopen jaren op bezuinigd moest worden, zoals wegenonderhoud en minimabeleid. Definitieve keuzes maakt de gemeenteraad op 9 november.

De afgelopen jaren zijn de uitgaven en inkomsten op orde gebracht. Maasdriel is een financieel gezonde gemeente, zo laat wethouder financiën Jan-Hein de Vreede weten.

Verkeer
Komend jaar kan de gemeente zaken die voorgaande jaren minder aandacht kregen, in verband met bezuinigingen, weer beter ondersteunen. Er wordt een half miljoen meer besteed aan het onderhouden van wegen. Ook is jaarlijks geld vrijgemaakt voor verkeersveiligheidsmaatregelen. 

Armoede
Het college heeft ook ruimte gemaakt in de begroting voor het minimabeleid. Mensen die het met weinig inkomsten moeten rooien, kunnen een beroep doen op diverse regelingen, maar weten die nog niet altijd te vinden. Maasdriel en Zaltbommel pakken het beleid voortaan samen op. 

Zorg
Op het terrein van zorg en welzijn wil het college extra inzetten op samenwerking met huisartsen, waardoor eerder zorg en ondersteuning aan jeugd kan worden geboden.

Toezicht
In 2018 gaat het college de handhaving en toezicht verder verstevigen. Daarvoor wordt 20.000 euro extra uitgetrokken. Zo gaan buitengewoon opsporingsambtenaren structureel toezien in de gemeente.

Burenruzies
Komend jaar start Maasdriel met buurtbemiddeling. Vrijwilligers worden opgeleid om conflicten tussen buren samen op te lossen voordat ze uit de hand lopen. Daarvoor is 12.500 euro beschikbaar.

Drugsafval
Voor de aanpak van het tegengaan van dumpingen van drugs blijft Maasdriel samenwerken met de regio. Omdat het opruimen van drugsafval steeds vaker nodig is, reserveert Maasdriel hiervoor 15.000 euro meer dan de afgelopen jaren.

Soepkom
Sport, recreatie en cultuur mogen ongeveer drie ton meer kosten dan de gemeente er in 2016 aan uitgaf. Er staat voor 2018 onder andere 45.000 euro klaar voor de Soepkom in Hedel. In november 2016 gaf de gemeenteraad het college opdracht om de waterkwaliteit en recreatiemogelijkheden in dat gebied te verbeteren. De betrokken partijen, waaronder Rijkswaterstaat, achten het idee om het gebied in te richten ten behoeve van sport en spel inclusief een ijsbaan haalbaar. Een concreet plan is in voorbereiding. Voor de langere termijn moet in de begroting een bedrag worden gereserveerd voor het onderzoek naar de verbetering van het zwemwater. 

Belastingverhoging
Het college is van plan de belastingen en leges, behalve de rioolheffing, te verhogen met 1,4 procent. Dat is de verwachte prijsstijging.

Qua lokale lastendruk voor inwoners (rioolheffing, onroerendzaakbelasting en afvalstoffenheffing) zit Maasdriel in de middenmoot van de provincie Gelderland. Voor ondernemers zijn de tarieven voor rioolheffing, OZB, precariobelasting en bouwleges vergeleken met de buurgemeenten. Daar komt uit naar voren dat Maasdrielse bedrijven duurder uit zijn dan in West Maas en Waal, maar vaak iets goedkoper dan in Zaltbommel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden