Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Zaltbommelse Stadsbrouwerij wil de wijde wereld in

Algemeen 391 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De Zaltbommelse Stadsbrouwerij wil de capaciteit verhogen om het zelf gebrouwen bier ook buiten het proeflokaal te kunnen afzetten. Daarvoor wil eigenaar Adrie van der Meijden 125.000 euro verzamelen via crowdfunding.

Het proeflokaal en de brouwerij in het oude kloostercomplex zijn vanaf de start in juni 2015 een groot succes. "Vanaf de eerste dag heeft het al onze verwachtingen overtroffen", vertelt Van der Meijden, die twintig jaar ervaring heeft in de bierwereld.

Huiskamer
"Mijn vrouw Toos heeft zelfs al snel haar vaste baan opgezegd en is full time gaan meewerken in het proeflokaal. Onze gasten komen uit de hele regio en zelfs ook van daarbuiten. We worden ook wel 'de huiskamer van de Bommelerwaard' genoemd en dat is het mooiste compliment dat we kunnen krijgen."

Een bijzondere huiskamer is het wel, want wie heeft er thuis 24 biertaps staan? Van die 24 wisselen er negentien zeer regelmatig.

Kroniek
Ook de Kroniek, het zelf gebrouwen bier, komt van de tap. "Het valt bijzonder goed in de smaak", stelt Van der Meijden tevreden vast.

Hij staat te popelen om de brouwcapaciteit van honderd liter per brouwsel op te schalen. Om aan de groeiende vraag van het proeflokaal te voldoen, én om het eigen bier in de regio en daarbuiten af te zetten. Daar is volgens Van der Meijden nu al vraag naar bij horecagelegenheden.

"Ook onze zelf uitgebrachte likeuren onder de naam Kroniek willen we verder in de markt gaan zetten."

Flessenvulsysteem
Hiervoor zijn lagertanks en grotere vergistingstanks nodig, een beter koelsysteem, een flessenvulsysteem en een voorraad grondstoffen en verpakkingen.

Daarnaast kan de keuken wel een upgrade gebruiken om de vraag naar de befaamde planken met hapjes aan te kunnen.

Blijvende overkapping
Mocht het met de crowdfundcampagne net zo storm lopen als met de brouwerij zelf, dan wil Van der Meijden ook nog graag een blijvende overkapping voor het terras laten plaatsen. Dat zorgt voor een verruiming van de zitcapaciteit en dat is zeker in de weekenden gewenst.

Bewuste keus
Van der Meijden kiest bewust voor crowdfunding. "Hiermee vergroot ik mijn netwerk en bekendheid. Dat heb je niet als je naar de bank gaat."

Rente
Ook een verschil: de bank geeft momenteel vrijwel geen rente op spaargeld. Mensen die aan de Stadsbrouwerij geld lenen, wordt 24 % rente in het vooruitzicht gesteld. De afbetaling inclusief rente begint twee jaar na de investering en wordt in vier jaar in gelijke delen uitgekeerd.

Extraatjes
Naast die rente krijgen investeerders extraatjes, afhankelijk van de hoogte van hun bijdrage. Dat varieert van iedere kerst een fles winterbier gedurende de looptijd tot een eigen bier, gebrouwen door Van der Meijden, voor de grootste investeerders. Van der Meijden hoopt dat bedrijven geld in zijn initiatief willen steken. "Voor hen kunnen we in ruil bijvoorbeeld een bedrijfsborrel organiseren."

Adrie van der Meijden is graag bereid tot een persoonlijke toelichting. "Binnenlopen en naar mij vragen mag altijd."

De campagne loopt tot half november. De minimale inleg is 250 euro. Tot nu toe is er bijna 10.000 euro toegezegd. De ins en outs staan op www.crowdaboutnow.nl/zaltbommelsestadsbrouwerij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden