Afbeelding

Doek valt voor mestvergister in Haaften

Algemeen 557 keer gelezen

HAAFTEN • Er komt geen mestvergister aan de Marijkestraat in Haaften. 

Na een jarenlange discussie adviseerde de raad het college van b en w vorige week om geen medewerking te verlenen aan een aanvraag om een biomassavergistingsinstallatie te mogen bouwen. Een motie hiertoe van PvdA en Voor Neerijnen werd donderdagavond gesteund door Gemeentebelangen Neerijnen.

Volgens deze partijen kleven er veel te veel bezwaren aan de mestvergister iets ten noorden van de Haaftense bebouwde kom. De omvang met silo's tot 25 meter hoog past niet in het open agrarische landschap van de gemeente. Belangrijk twistpunt is de vraag of de vergister voor het overgrote deel kan draaien op mest dat uit de directe omgeving afkomstig is.

Onduidelijk
De capaciteit van de installatie is berekend op jaarlijks 250.000 ton mest waarvan 100.000 ton volgens de initiatiefnemers uit de regio komt. De herkomst van de rest is onduidelijk wat bij tegenstanders de angst aanwakkert dat er veel mest met vrachtwagens de regio moet worden binnengereden.

Voor Neerijnen-raadslid Ed van Tellingen stelde daar bovenop dat de gunstige milieueffecten van grootschalige mestvergisters landelijk intussen ter discussie staan. Ook de gezondheidsrisico's staan volop in de schijnwerpers, waarbij Van Tellingen verwees naar een recent besluit van de provincie om niet langer grote geitenstallen toe te staan. 

Geen locatie
Als het aan de raad ligt is een grootschalige vergister alleen mogelijk op een industrieterrein, maar geen raadslid kon een locatie noemen die hiervoor eventueel in aanmerking komt. "Als ik eerlijk ben past dit plan eigenlijk niet binnen onze gemeente", stelde Petra van Kuilenburg (GBN).    

Van Tellingen riep b en w op om in gesprek te gaan met provincie en gemeente Geldermalsen over het Avri-terrein. Daar loopt al een principeverzoek voor een mestvergister. Mogelijk dat beide aanvragen hier gecombineerd kunnen worden, al zette hij vraagtekens bij zoveel capaciteit voor mestverwerking.

SGP, CDA en VVD wilden de aanvraag onder veel voorwaarden steunen en stemden tegen de motie. De partijen wezen er onder andere op dat een mestvergister in het verlengde ligt van de doelstelling van de nieuwe gemeente West-Betuwe om in 2030 energieneutraal te zijn.

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden