Afbeelding
Foto: Knevel architecten

Burgerpanel ziet mega-bios in Zaltbommel wel zitten

Algemeen 2.436 keer gelezen

ZALTBOMMEL • TipBommelerwaard.nl vroeg 231 inwoners naar het geplande Leisuredome achter het station in Zaltbommel. Ruim tweederde van hen verheugt zich al op een bezoekje.

Focus Retail Development wil achter het treinstation in Zaltbommel een overdekt recreatiecentrum bouwen, naar voorbeeld van het Leisuredome in Kerkrade.

Het wachten is vooralsnog op het fiat van het internationale hoofdkantoor van Pathé, dat met zes bioscoopzalen een groot aandeel heeft in de invulling van het Bommelse centrum. Verder zou er een jumpinghall, kinderspeelparadijs, gaming center en horeca kunnen komen.

'Gaat u het Leisuredome bezoeken?'
TipBommelerwaard.nl vroeg de leden van het burgerpanel of zij van plan zijn zo'n Leisuredome in Zaltbommel te gaan bezoeken, als het er komt. Daarom antwoordde 69 % met 'ja'.

Achttien procent twijfelt of weet het niet en dertien procent gaat zeker niet. De tegenstanders mijden grootschalige evenementenhallen of vinden dat er al genoeg overdekte recreatiemogelijkheden in de buurt zijn.

Bioscoop
De bioscoop lijkt de grootste publiekstrekker te worden: 64 % van de panelleden die van plan is naar het Leisuredome te gaan, wil daar als eerste heen. Een film zien is ook de activiteit waarvoor de meeste mensen in het afgelopen jaar naar een overdekte recreatiegelegenheid zijn gegaan (62 %). Een zwembad volgde met 47 % en daarna kwam een bowlingbaan met 35 %.

Verdeeldheid over locatie
Over de beoogde locatie voor het vrijetijdscentrum, de Spoorveste in de driehoek tussen Koningin Wilhelminaweg, spoorlijn en A2, lopen de meningen van het panel sterk uiteen. Net iets meer dan de helft van de 230 geënquêteerden vindt dit een goede plek.

"Goed bereikbaar, weinig omwonenden dus weinig (geluids)overlast", vindt één van de panelleden. De goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer wordt ook als pluspunt genoemd.

Geen A2-afrit
Een kwart van de panelleden staat er neutraal in, het overgebleven kwart is het (zeer) oneens met de locatiekeuze of twijfelt. De bereikbaarheid voor autoverkeer plus het parkeren dreigt volgens veel mensen een bottleneck te worden. "Verkeersafwikkeling wordt een probleem. De locatie ligt wel aan de A2, maar wordt niet ontsloten vanaf de A2", zo waarschuwt iemand.

"Slimmer is om dit soort megahallen te bouwen naast de afrit. Zodat zicht en bereikbaarheid samensmelten", vindt een ander.

Horizonvervuiling
Dat zicht is voor anderen juist een struikelblok. "Het gebouw zal een fikse horizonvervuiling zijn in dit groene gebied dat grenst aan enerzijds een historische vestingstad met markante torens en aan de andere kant een natuurgebied. Te gek voor woorden eigenlijk als je er goed over nadenkt."

Als alternatieve plek wordt de watertoren met het nieuwe sportpark genoemd.

Leegloop binnenstad
Twintig procent van de mensen die reageerden, vindt een Leisuredome sowieso geen aanwinst voor Zaltbommel. Zij vrezen dat het bezoekers wegtrekt uit de binnenstad: "Het is een illusie te denken dat bezoekers van de Leisuredome de binnenstad zullen bezoeken gezien de beoogde doelgroep."

Ruim de helft juicht de komst van het centrum juist toe. "Belangrijke trekpleister die reuring brengt en goed is voor de middenstand en de aantrekkingskracht van Zaltbommel", vat een voorstander samen.

Ook meepraten over actuele en lokale onderwerpen? Het burgerpanel is op zoek naar uitbreiding. Info en aanmelden: www.tipbommelerwaard.nl.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden