• Buitenlandse werknemers worden onder meer ingezet in de fruitteelt.
• Buitenlandse werknemers worden onder meer ingezet in de fruitteelt.

Uitslag enquête: arbeidsmigranten liefst bij bedrijven

Algemeen TipBommelerwaard.nl 570 keer gelezen

REGIO • Buitenlandse arbeidskrachten kunnen het best wonen bij de bedrijven waar ze werken, vindt de helft van de respondenten van TipBommelerwaard.nl. Slechts 7 % kiest voor grote (appartementen)complexen.

De gemeente Zaltbommel worstelt met een aanvraag voor een complex met tweehonderd woonunits voor arbeidsmigranten op de plek van partycentrum De Heeren van Suylighem. Ook in Maasdriel heeft de politiek zich al meerdere keren gebogen over dit onderwerp.

In de Bommelerwaard verblijven duizenden werkers uit voornamelijk Midden- en Oost-Europese landen (MOE-landers) - niemand weet precies hoeveel.

TipBommelerwaard.nl
Het Kontakt en onderzoeksbureau Toponderzoek vroegen de leden van het burgerpanel TipBommelerwaard.nl hoe volgens hen het onderdak het beste geregeld kan worden. Die vraag is door 227 mensen beantwoord. Zij konden meerdere opties aanvinken. Huisvesting in het buitengebied bij de bedrijven waar de arbeidsmigranten werken noemt 49 % als de beste oplossing.

Wederzijds respect
De voorkeur van 38 % gaat uit naar woonhuizen verspreid over de dorpen. "Belangrijk is dat ze deelnemen aan de samenleving, zodat er wederzijds respect kan groeien", geeft één van de panelleden aan. Twee mensen merken op dat de arbeidsmigranten net als ieder andere een huis moeten huren. "Maar dan wel netjes op de wachtlijst net als ieder ander."

Slechts 7 % kiest voor grote (appartementen)complexen en 5 % voor onderbrengen op campings in de Bommelerwaard.

Onmisbaar of ideaal?
De panelleden zijn lang niet allemaal overtuigd van de noodzaak van het inschakelen van buitenlandse werknemers in met name de kassen. Een kwart van de mensen die de vragenlijst invulde, noemt de arbeidsmigranten 'onmisbaar'. Zo'n twintig procent vindt dat ze vooral voor overlast zorgen en 16 % vindt de beschrijving 'ideale werknemers' het beste passen.

Moderne slavenhandel
Het lage salaris is veel mensen een doorn in het oog. "Alleen de tuinders profiteren ervan", merkt iemand op. Of zelfs: "Een vorm van moderne slavenhandel." Een ander schrijft: "Werkgevers zijn vrij om buitenlands personeel in te zetten. Knelpunt vind ik dat ze vaak goedkoper zijn dan Nederlandse werknemers, waardoor die geen werk hebben. Dat zou gelijk moeten liggen."

Werklozen
Een ander gevolg van de lage lonen dat genoemd wordt, is dat autochtonen het werk niet willen doen. "Eerst eigen werkelozen aan het werk zetten", vindt iemand kort maar krachtig.

Zuilichem
Het plan voor het appartementencomplex stuitte met name in Zuilichem op felle bezwaren. Inwoners van Zuilichem waren bij het onderzoek van TipBommelerwaard.nl overigens ondervertegenwoordigd. De uitslagen geven sowieso geen representatief beeld; daarvoor zijn er nog niet genoeg deelnemers. Een indicatie van wat er leeft bieden de antwoorden wel.

Inschrijven voor burgerpanel
Alle volwassenen die in de Bommelerwaard wonen of werken, kunnen zich inschrijven voor het panel op www.tipbommelerwaard.nl. Daar staat ook meer informatie en worden de uitslagen van alle onderzoeken gebundeld.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Winnifred Bouwman in de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland.
Winnifred Bouwman neemt na 33 jaar afscheid van de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland Nieuws 4 uur geleden
• De biologisch geteelde planten vonden gretig aftrek.
Arkelse plantjesmarkt brengt 700 euro op voor Stichting Nimba Nieuws 4 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column AWM: polderkoers live (te) volgen Sport 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden