Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De raadzaal in het oude stadhuis van Zaltbommel zat donderdagavond bomvol.
• De raadzaal in het oude stadhuis van Zaltbommel zat donderdagavond bomvol. (Foto: Lya Cattel)

'Zouteloos geklets' over arbeidsmigranten in Zuilichem

  •   644 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Ruim honderd inwoners van Zuilichem kwamen donderdagavond naar de politieke discussie over de huisvesting van zo'n driehonderd arbeidsmigranten in hun dorp.

"Zouteloos geklets was het", concludeerde één van de insprekers na afloop van de ruim twee uur durende bijeenkomst. "Dit was heel jammer van onze tijd."

Twee inwoners spraken in onder andere namens de facebookgroep 'Wij zijn tegen 300 arbeidsmigranten in Zuilichem', een woordvoerder van de dorpsraad sprak ook mee. Ook de ontwikkelaar van het plan, Proscopius Holding, had zich gemeld als inspreker. De publieke tribune zat bomvol, in In De Roos kon nog een groep belangstellenden de discussie volgen op een groot televisiescherm.

200 woonunits

Het plan bestaat uit de bouw van ongeveer tweehonderd woonunits voor 1 of 2 personen op 'De Woerd', het terrein waar op dit moment nog partycentrum Heeren van Suylichem staat.

Zondagsrust

In Zuilichem is grote onrust ontstaan over de mogelijke komst van driehonderd extra arbeidsmigranten. Volgens de insprekers zijn er vooral zorgen over de aantallen, de handhaving op het terrein en daar buiten, de zondagsrust en de cultuurverschillen. "Er zijn nauwelijks voorzieningen in het dorp", aldus inspreker Kanselaar. "Die mensen zullen door het dorp gaan dwalen op zoek naar vertier. En ook de entree van het dorp wordt er niet mooier op als er zeven saaie gebouwen komen, waar de mensen worden opgesloten achter slagbomen. Zuilichem is hier niet van gediend. Niemand wil dit."

Onacceptabel

Ook de dorpsraad is niet te spreken over de plannen. Voorzitter Rien van Veen rekende de carrousel voor dat er op dit moment al zo'n 150 arbeidsmigranten in reguliere woningen in het dorp zijn ondergebracht. Met 300 arbeidsmigranten op De Woerd plus de voorgenomen huisvesting van Oost-Europese arbeidskrachten bij een nieuw te bouwen grote aardbeienkas komt dat neer op totaal zo'n 750 arbeidsmigranten. "Terwijl er nog geen 1700 mensen in het dorp wonen", zegt hij. "Dat is echt totaal onacceptabel."

Voorzieningen

Volgens de woordvoerder van Proscopius, die de units wil gaan bouwen, is een wat grotere locatie voor arbeidsmigranten juist een goed idee. Zijn bedrijf heeft er ervaring mee op verschillende plekken in het land, zoals in Rotterdam, Leiderdorp en Putten. "Vanaf ongeveer 300 mensen is het juist heel goed te managen", lichtte hij toe. "Dan kunnen we goede voorzieningen bieden zoals een fitnessruimte, een computer- en televisieruimte en plaats om buiten te recreëren en te sporten. Ook parkeren en bewaking kunnen we dan goed regelen."

Dat er in de gemeente Zaltbommel een oplossing moet komen voor het huisvesten van de vele arbeidsmigranten, die vooral in de kassen werken, is wel duidelijk. In juni van dit jaar heeft de raad daarom al een beleidskader vastgesteld, waarin huisvesting aan de randen van de dorpen in principe mogelijk zou moeten zijn. 

Principebesluit

Volgens wethouder Adrie Bragt moet er echt een oplossing komen, omdat er in Zaltbommel zo'n 1000 tot 1500 arbeidsmigranten werken, die allemaal onderdak nodig hebben. Hij gaf toe dat de communicatie over De Woerd wel een beetje ongelukkig is verlopen. "Het college heeft een principebesluit genomen, maar daarmee staat nog niets vast", zei hij. "Het betekent alleen dat we de procedures willen gaan opstarten. We hadden het principebesluit eigenlijk pas na de vakantie openbaar willen maken, maar het kwam midden in de vakantie al naar buiten. Dat verdient geen schoonheidsprijs."

De wethouder beloofde met de inwoners van het dorp in gesprek te gaan en nog eens goed te kijken naar de randvoorwaarden. "Voor ons is bijvoorbeeld de plek waar de werknemers werken heel belangrijk", zei hij. "Het is niet de bedoeling dat we hier de werknemers van Bol.com uit Waalwijk gaan huisvesten, maar echt de mensen die in de Bommelerwaard werken."

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK