• De oude stal op Schoofbandweg 10 ligt vlakbij De Wildeman, aan de overkant van de N322.
• De oude stal op Schoofbandweg 10 ligt vlakbij De Wildeman, aan de overkant van de N322. Archieffoto: Janneke Boogaard

Bespreking over veeteelt Schoofbandweg uitgesteld

Algemeen DOSSIER: GEITEN 268 keer gelezen

ZALTBOMMEL/ROSSUM • De aankoop van het stuk grond op Schoofbandweg 10 door de gemeente Zaltbommel is donderdag van de agenda van de carrousel gehaald. In een andere zaal van het stadhuis liep de bespreking over huisvesting van arbeidsmigranten in Zuilichem namelijk nogal uit, waardoor niet alle betrokkenen hun zegje konden doen over de Schoofbandweg.

De raadsfracties spraken af dat zij hun vragen over de Schoofbandweg uiterlijk dinsdag schriftelijk stellen aan burgemeester en wethouders. Die zorgen een week later voor de antwoorden. Mogelijk wordt er nog een moment geprikt om hierover van gedachten te wisselen vóór de raadsvergadering van 14 september.

De politici vonden het uitstel vooral vervelend voor de handvol burgers die hiervoor tegen 22.00 uur naar het stadhuis waren gekomen. Zij konden hun e-mailadres achterlaten en worden persoonlijk op de hoogte gehouden van het vervolg.

D66 zette de aankoop van het perceel op de agenda. Er was een megageitenstal gepland op Maasdriels grondgebied, die de ontwikkeling van het Zaltbommelse bedrijventerrein De Wildeman in de weg zou zitten. Zaltbommel voorkwam dat door het stuk grond waar de stallen gepland waren te kopen.

Provincie: voorlopig geen geitenboerderijen meer
Een deel van de kritische noten van D66 en andere partijen is alweer door de actualiteit ingehaald. Zo hoeft Zaltbommel voorlopig niet bang te zijn voor andere intensieve geitenhouderijen. De provincie Gelderland besloot namelijk deze week dat die het komende half jaar nergens in de provincie een vergunning krijgen. Reden voor dit besluit is dat mensen in de buurt van geitenbedrijven een verhoogde kans op longontsteking blijken te hebben. Brabant zette daarom eerder al de rem op deze sector en Gelderland vreesde dat boeren de provinciegrens willen oversteken.

Schoofbandweg 12
Een aspect dat vast aan bod was gekomen als het onderwerp donderdag zou zijn besproken, is het perceel naast Schoofbandweg 10. Op nummer 12 is namelijk ook intensieve veeteelt toegestaan. Omdat de eigenaar daar nu geen gebruik van maakt, wilde de gemeente Maasdriel die mogelijkheid schrappen nu er een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied in de maak is. Maar de eigenaar maakte daar bezwaar tegen omdat zijn grond dan bij verkoop minder waard zou zijn. Maasdriel is van plan het etiketje 'niet-grondgebonden veehouderij' er toch weer op te plakken.

Zienswijze
Zaltbommel heeft daartegen geprotesteerd door een zienswijze in te dienen tegen het bestemmingsplan van de buurgemeente. Zaltbommel wil dat Maasdriel in het plan onderbouwt dat intensieve veeteelt op Schoofbandweg 12 de ontwikkeling van het bedrijventerrein niet belemmert. 

In de zienswijze vraagt Zaltbommel bovendien aan Maasdriel om de kersverse afspraken over Schoofbandweg 10 in het bestemmingsplan vast te leggen: de bestemming 'intensieve veeteelt' moet verdwijnen, de dienstwoning moet een burgerwoning worden en er moet een tweede woning mogelijk gemaakt worden op het perceel. Dat staat er nu allemaal nog niet in.

Haast
Zaltbommel wil de discussie over de aankoop van Schoofbandweg 10 met de gemeenteraad snel afronden, zodat het bestemmingsplan voor het nieuwe deel van De Wildeman geen vertraging oploopt. Zodra dat plan definitief is, moet daar bij nieuwe initiatieven in de omtrek rekening mee gehouden worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden