• Mohammad en Rand Ashour zouden heel graag leuke dingen doen samen met Nederlanders.
• Mohammad en Rand Ashour zouden heel graag leuke dingen doen samen met Nederlanders. Foto: Lya Cattel

Mohamad en Rand willen graag contact met Nederlanders

Algemeen Statushouders - Serie 1.204 keer gelezen

In de Bommelerwaard wonen steeds meer statushouders; mensen die hun vaderland ontvlucht zijn en hier een bestaan opbouwen. Het Kontakt maakt deze zomer in samenwerking met Vluchtelingenwerk Bommelerwaard en Welzijn Bommelerwaard een serie om deze nieuwe Bommelerwaarders een gezicht te geven. Vandaag deel 6: Mohamad en Rand

Hoe lang zijn jullie al in Nederland?

Mohamad: "Ik kwam in september 2015 aan in Nederland, Rand kwam later. We hebben in verschillende asielzoekerscentra gewoond, totdat we een tijdelijke verblijfsvergunning kregen en we mochten blijven. Sinds vorig jaar wonen we in de Spellewaard in Zaltbommel, in een huis aan de Huibersakker."

Hoe ziet jullie week eruit?

Rand: "We gaan twee dagen per week naar Nederlandse les in Utrecht. Dat was eerst vier keer per week, maar we hebben nu B1 niveau en kunnen op school niet zo veel meer leren." Mohamad: "De grammatica begrijpen we goed, we hebben ook al best een goede woordenschat, maar we praten te weinig met Nederlanders." Mohamad spreekt goed Engels en is geneigd om daar snel op over te stappen. Rand spreekt ook goed Turks.

Wat vinden jullie leuk aan Nederland?

Mohamad: "We hebben een fijn huis, dat we gezellig hebben ingericht. Ik heb zelf de muur in de woonkamer behangen. Dat had ik nog nooit gedaan, maar ik heb op youtube een filmpje opgezocht waarin precies wordt uitgelegd hoe het moet. Ook hebben we zelf de meubels uitgezocht."

Waar doen jullie de boodschappen?

Mohamad: "Meestal in de Aldi of in de Jumbo, soms ook bij Aziz in de Boschstraat. En als we in Utrecht zijn, gaan we naar de Syrische winkel. Want daar verkopen ze producten die we nergens anders kunnen krijgen. Van het Nederlandse eten kennen we nog niet zoveel. Maar we vinden oliebollen heel erg lekker."

Wat vinden jullie van Zaltbommel?

Allebei: "Zaltbommel is een leuke stad, een mooie stad. We hebben hier in het begin veel gewandeld om de weg te leren kennen. Er is wel af en toe iets te doen, maar dat weten wij vaak niet, omdat we de taal te slecht spreken."

Wat missen jullie hier het meest?

Allebei: "Vrienden en familie. In Aleppo waren we gewend om vaak met onze vrienden samen te zijn. We gingen samen eten, barbecueën of ergens picknicken, soms ook zwemmen. Ook gingen we vaak naar een restaurant, ergens koffie drinken of gewoon bij elkaar thuis zitten om te praten. Hier in Nederland kennen we nog helemaal niemand, dat is heel jammer. Het lukt gewoon niet om contact te krijgen met andere mensen, we kennen zelfs onze buren niet. We voelen ons hier erg alleen. We zouden zo graag mensen leren kennen en daar af en toe mee afspreken. Dat is ook goed voor onze taal, want wij oefenen veel te weinig Nederlands." Mohamad: "Ik vind het ook leuk om naar voetbal te kijken op tv. Dat deed ik in Syrië ook al, en ook in Turkije keek ik veel wedstrijden. Ik kijk graag naar Real Madrid, maar kende daar ook Ajax en PSV al. De Nederlandse voetbalcompetitie ken ik nog niet zo goed, dat hoop ik nog te leren."

Hoe zien jullie de toekomst?

Mohamad: "Ik hoop dat ik bij een bank kan gaan werken. Mijn diploma is op HBO-niveau en ik heb al als accountant gewerkt." Rand: "Ik zou heel graag bij een museum gaan werken, in ieder geval iets doen met archeologie of restauratie."

En vrijwilligerswerk?

Mohamad: "Ja, ook dat zouden we leuk vinden. Het liefst op een plek waar we veel Nederlanders leren kennen en veel kunnen praten. Misschien kan ik iets doen in de kringloopwinkel? En Rand zou het ook leuk vinden om met ouderen te werken of juist met kinderen."

Naam: Mohamad en Rand Ashour
Leeftijd: 30 en 26 jaar
Geboorteland: Syrië
Wonen nu in: Zaltbommel
Vroeger: Mohamad en Rand woonden in Aleppo. Mohamad is afgestudeerd econoom (HBO-niveau) en Rand heeft haar master archeologie met specialisatie restauratie. Ze hebben 1,5 jaar in Turkije gewoond en daar ook gewerkt, maar konden daar niet blijven.

Iets betekenen voor dit jonge paar? Mail dan: info@welzijnbommelerwaard.nl

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 23 uur geleden
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden