• Aziz met haar zoontje Noah.
• Aziz met haar zoontje Noah. Foto: Lya Cattel

Aziz werkt hard aan haar toekomst

Algemeen Statushouders - Serie 614 keer gelezen

In de Bommelerwaard wonen steeds meer statushouders; mensen die hun vaderland ontvlucht zijn en hier een bestaan opbouwen. Het Kontakt maakt deze zomer in samenwerking met Vluchtelingenwerk Bommelerwaard en Welzijn Bommelerwaard een serie om deze nieuwe Bommelerwaarders een gezicht te geven. Vandaag deel 5: Aziz

Hoe lang ben je al in Nederland?

"Ik kwam drie jaar en drie maanden geleden naar Nederland. Ik ben eerst gevlucht naar Ethiopië, waar ik twee jaar in een vluchtelingenkamp heb gewoond. Daar leerde ik Michael kennen. Samen zijn we gevlucht naar Sudan en Libië en daarna naar Italië en via Frankrijk naar Nederland. We kwamen eerst terecht in het asielzoekerscentrum in Ter Apel, gingen later naar Budel en Uithuizen en naar een klein AZC in de buurt van Zwolle. Twee jaar geleden kwamen we in Hurwenen wonen en tien maanden geleden is Noah geboren."

Hoe zien jouw dagen eruit?

"Ik sta om half zes 's morgens op en zorg dan voor Noah. Daarna ga ik op de fiets naar Rossum, om hem naar het kinderdagverblijf te brengen. Dan fiets ik naar Zaltbommel. Ik ga één dag per week met de trein naar Tiel, waar ik MBO 1 verzorging en horeca volg. Drie dagen in de week loop ik stage in de Wielewaal. Na mijn werk of school ga ik weer op de fiets naar Rossum om Noah op te halen. Zolang ik een opleiding volg, kan Noah naar de opvang. Daar ben ik heel blij mee. Over een half jaar is mijn opleiding klaar, dan wil ik graag verder leren in niveau 2."

Wat valt je op aan Nederland?

"Nederland is een goed land, er is vrijheid. de mensen zijn heel aardig, maar de taal is wel moeilijk. Het fijnst vind ik dat je hier kunt denken wat je wilt en kunt zeggen wat je wilt. En ik vind de groente en fruit heel lekker, vooral bloemkool, wortels, paprika, broccoli, bijna alles eigenlijk."

Aziz spreekt heel goed Nederlands, hoe is dat gelukt?

Aziz is slim en leert snel. Ze vindt het heel belangrijk om goed Nederlands te spreken. "Ik wil alles weten", zegt ze. In het dagelijks leven wordt ze veel geholpen door Diana van der Haar, die bij haar in de straat woont, een paar huizen verderop. Diana: "Ik ben vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk en daar heb ik ook met vluchtelingen uit Eritrea te maken. Aziz is ook vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk, zij helpt regelmatig met tolken. Ook helpt zij landgenoten als ze bijvoorbeeld een brief krijgen van de woonstichting of over de energie. In Nederland gaat bijna alles digitaal, dat is voor ons al niet altijd makkelijk, laat staan als je de taal nauwelijks spreekt."

Waar heeft Aziz hulp bij nodig?

Volgens Diana kan Aziz veel heel goed zelf. "Ik hoef haar de meeste dingen maar één keer uit te leggen", vertelt ze. "Aziz had een hekel aan fietsen in de regen. Ze wist niet dat we daar hele fijne regenjacks voor hebben. Als de kachel in haar slecht geïsoleerde huis het niet doet, weet ze nu wie ze daarvoor moet bellen. Als het consultatiebureau een afspraak plant, terwijl zij dan moet werken of naar school, weet ze nu dat ze die afspraak kan afzeggen en op een ander moment kan plannen. Er zijn een paar buurmannen, die het gras maaien in de tuin en de heg snoeien. Dat is heel fijn."

Heb je nog wensen?

"Ik zou heel graag mijn rijbewijs willen halen. En ik zou heel graag mijn moeder weer zien. Ik heb haar nu al acht jaar niet gezien. We komen niet in aanmerking voor gezinshereniging omdat ik ouder ben dan 18 jaar. Zij woont nog steeds in een vluchtelingenkamp. Ik probeer zoveel mogelijk te sparen, zodat ze misschien wel een keertje naar Nederland op vakantie zou kunnen komen. Maar dat is allemaal heel lastig te regelen, helaas. Gelukkig kan ik haar wel vaak bellen. Via het Afrikaanse Lyca-netwerk kan ik gratis telefoneren, dus ik heb haar een paar keer per week aan de telefoon."

Naam: Aziz Goitom Hagos
Leeftijd: 23 jaar
Geboorteland: Eritrea
Woont nu in: Hurwenen
Vroeger: Aziz is op haar 18e gevlucht en verbleef ze twee jaar in Ethiopië. In 2014 kwam ze in Nederland terecht. Haar moeder woont nog in een vluchtelingenkamp in Uganda, haar vader is al lang overleden. Haar jongere broer woont in Den Haag.

Iets betekenen voor Aziz en haar zoontje Noah? Mail dan: http://info@welzijnbommelerwaard.nl

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden