• Daniel komt uit Eritrea. Hij zou het liefst een opleiding volgen om kok te worden.
• Daniel komt uit Eritrea. Hij zou het liefst een opleiding volgen om kok te worden. Foto: Lya Cattel

Daniel (29) wil zo graag werken

Algemeen Statushouders - Serie 904 keer gelezen

In de Bommelerwaard wonen steeds meer statushouders; mensen die hun vaderland ontvlucht zijn en hier een bestaan opbouwen. Het Kontakt maakt deze zomer in samenwerking met Vluchtelingenwerk Bommelerwaard en Welzijn Bommelerwaard een serie om deze nieuwe Bommelerwaarders een gezicht te geven. Vandaag deel 4: Daniel.

Hoe lang is Daniel al in Nederland?

Bijna twee jaar geleden is hij gevlucht van Eritrea naar Libië. Onderweg leerde hij Freweyn kennen, een jonge landgenote, die tegenwoordig in Zeist woont. Samen reisden ze door naar Italië. Het was een zware gevaarlijke reis, die heel veel geld heeft gekost. Daniel werd ziek onderweg, kreeg hartproblemen en heeft voor zijn ogen mensen zien sterven. Inmiddels woont hij bijna anderhalf jaar in Ammerzoden, in een kleine voormalige bejaardenwoning in de Burgemeester Herckenrothlaan.

Hoe zien zijn dagen eruit?

Drie keer per week gaat Daniel naar school, waar hij per keer drie uur taalles krijgt. Dat is veel te weinig naar zijn zin en inderdaad, zijn Nederlands is nog niet echt vloeiend. Gelukkig spreekt hij ook een beetje Engels, zodat communiceren uiteindelijk wel lukt. Hij heeft weinig contact met Nederlanders in Ammerzoden. "Het lukt gewoon niet om contact te maken", zegt hij. "Ammerzoden is een klein dorp, er wonen veel oudere mensen. Ik krijg niet zoveel bezoek." Daniel heeft wel een goed contact met zijn buren en hij vindt de mensen op straat en in winkels allemaal erg aardig en vriendelijk. Hij zou alleen zo graag wat meer leeftijdgenoten kennen. Eén keer in de week gaat hij in Utrecht naar de kerk, waar veel landgenoten ook komen. Van huis uit speelt het geloof een belangrijke rol in zijn leven.

Wat zou je willen doen in de toekomst?

"Ik wil heel graag werken", zegt hij. "Ik heb nu veel te weinig te doen, dus slaap ik heel veel en ik kijk veel televisie. En ik ga elke dag een stuk wandelen, vaak alleen, soms met Eritrese vrienden, die in Hedel wonen. Helaas kan ik geen werk vinden. Het liefst zou ik als kok gaan werken. Ik heb gesolliciteerd bij restaurants in Den Bosch, in Ammerzoden en in Zaltbommel. Maar iedereen vraagt altijd naar mijn diploma, en dat heb ik helaas niet. Een opleiding volgen kan ook niet, want dat is veel te duur. Het is voor mij ook niet mogelijk om geld te lenen, dat zou ik er best voor over hebben. Ik kan dan alles terugbetalen als ik eenmaal een baan heb."

Waarom wil hij werken als kok?

Daniel vindt het leuk om te koken. Als je bij hem op bezoek gaat, gaat hij in de keuken staan om heerlijke gerechten te bereiden. In Turkse en Somalische winkels vindt hij vaak precies wat hij nodig heeft voor zijn maaltijden. Ook koopt hij daar zijn koffie. Als hij echt traditionele koffie wil serveren, dan nodigt hij zijn vriendin uit Zeist uit om ook bij hem langs te komen. "In Eritrea is het bereiden van de koffie het werk van vrouwen", lacht hij. De koffiebonen worden eerst boven een vuurtje geroosterd. Daarna worden ze fijngestampt en gaan ze in een speciale koffiekan, gemaakt van keramiek. Die gaat weer op het vuurtje, met water erbij. Als het water kookt, schenk je de koffie heel voorzichtig over in een andere kan en weer terug in de keramieke kan. Na drie keer herhalen, is de koffie klaar. Trots laat hij zijn smartphone zien met daarop foto's van de keren dat hij in Nederland voor verschillende mensen heeft gekookt. Een keer voor iemands verjaardag, voor ongeveer acht gasten. Maar ook een keer een complete maaltijd voor veertig personen.

Wat vind je van Nederland?

"Ik ben heel blij dat ik hier woon", zegt Daniel. "De mensen zijn aardig voor me. Ik denk dat ik hier altijd zal blijven wonen, tenzij er in Eritrea een andere regering komt en ik weer terug kan gaan. Ik hoop alleen zo dat ik iets kan gaan doen, een opleiding kan volgen, kan gaan werken. Misschien kan iemand die dit artikel leest mij daarmee helpen?"

Naam: Daniel Hailemicheal Bokuru
Leeftijd 29 jaar
Geboorteland: Eritrea
Woont nu in: Ammerzoden
Vroeger: In zijn vaderland heeft Daniel een universitaire opleiding gevolgd en vond hij werk als civiel ingenieur bij een mijnbouwbedrijf. Twee jaar geleden moest hij zijn land ontvluchten. Zijn familie woont nog wel in Eritrea.

Iets betekenen voor deze sympathieke jonge man? Mail dan: info@welzijnbommelerwaard.nl

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden