• Links staat de advertentie van boekhandel Lenshoek, waarin o.a. de Kaleidoscoop genoemd wordt.
• Links staat de advertentie van boekhandel Lenshoek, waarin o.a. de Kaleidoscoop genoemd wordt. Foto: Museum Stadskasteel

Leuk vervolg op artikel over collage Bommelse Brug

Algemeen 341 keer gelezen

ZALTBOMMEL • In Het Kontakt stond op woensdag 2 augustus een artikel over een collage van de Bommelse brug. Museum Stadskasteel Zaltbommel heeft uitgezocht hoe die collage tot stand gekomen is.

"Na het zien van dit artikel zijn wij het depot ingedoken op de zolder van het Stadskasteel en daar kwamen we eenzelfde exemplaar tegen", laat Frouckje Maliadas, kunsthistoricus en vrijwilliger bij Museum Stadskasteel Zaltbommel weten. "Na nog meer speurwerk in het krantenarchief van Regionaal Archief Rivierenland, weten we hoe de collage tot stand is gekomen."

Buitengewoon opzichter

Beide exemplaren zijn geen originele collages, maar foto's van het origineel dat is gemaakt door H.H. van Dam, buitengewoon opzichter tijdens de bouw van de brug.

Advertentie

Na voltooiing van de brug in november 1933 plaatste boekhandel Lenshoek op 17 november 1933 een advertentie op pagina 3 in Het weekblad voor Zaltbommel, Bommeler en Tielerwaard. Hierin werden nieuw verschenen briefkaarten van de brug aangekondigd en stond ook vermeld dat er een Kaleidoscoop in twee verschillende maten, 47x56 en 30x40, verkrijgbaar was voor respectievelijk 5,50 gulden en 4,25 gulden.

Op de achterkant van het exemplaar dat in bezit is van Museum Stadskasteel Zaltbommel, is, waarschijnlijk door een vorige eigenaar, een artikel geplakt uit een krant van 5 maart 1992, waarin wordt getwijfeld of het beroemde gedicht De moeder de vrouw van Martinus Nijhoff (1894 - 1953) wel berust op de ervaring van Nijhoff zelf of dat het een beschrijving is van een herinnering van Hans Philips, een Bommelaar die samen met Nijhoff in een huis aan de Utrechtse Oudegracht woonde.

Toevalligheid

"Wat bijzonder is aan het feit dat Van der Meijden zijn versie van de collage kwam laten zien aan Ino Stehmann in zijn winkel aan de Gamerschestraat, is dat dat nou juist hetzelfde pand is waar de boekhandel Lenshoek gevestigd zat", aldus Maliadas. "En op dezelfde pagina van die krantenadvertentie uit 1933 staat een advertentie van firma F.L. Stehmann & Zonen, een textielgroothandel die gevestigd was in de Boschstraat. Wat een bijzondere toevalligheid!"

Op de achterkant van het exemplaar van het Stadskasteel zit overigens een label van een boekhandel in Den Bosch en staat in een sierlijk handschrift geschreven dat het uit de nalatenschap van notaris H.C. de Jongh uit Ammerzoden kwam, van wie zich een oude portretfoto in de collectie van het Stadskasteel bevindt.

De kleine expositie Nijhoff en de Bommelse brug is nog tot vrijdag 27 augustus te zien in Museum Stadskasteel Zaltbommel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden