• In de Bommelerwaard zijn meerdere Klompenpaden, zoals hier in Alem.
• In de Bommelerwaard zijn meerdere Klompenpaden, zoals hier in Alem. Foto: Beppie Schothorst

Plannen voor een Klompenpad in Bruchem

Algemeen 311 keer gelezen

BRUCHEM • De klompenpadwerkgroep is op zoek naar grondeigenaren, die mee willen werken aan een Klompenpad in het buitengebied van Bruchem en Kerkwijk.

In de zomer van 2016 vond de startavond plaats voor het nieuwe klompenpad. Een lokale werkgroep heeft vervolgens grondeigenaren benaderd voor toestemming om over hun terrein te mogen wandelen. Enkele grondeigenaren hebben hun medewerking toegezegd, maar een groot aantal eigenaren wil niet meewerken. De werkgroep is dus nog op zoek naar leuke onverharde paadjes via boerenland. 

In Gelderland en Utrecht zijn inmiddels honderd Klompenpaden ontwikkeld; cultuurhistorische wandelpaden door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk door het boerenland. Bij voorkeur door boomgaarden en langs akkers.

Bommelerwaard

In de Bommelerwaard zijn op dit moment al vijf Klompenpaden uitgezet: Het Alemschepad (7 km rond Alem), het Baanbrekerpad (10 km rond Ammerzoden), Hamarithapad (10 km rond Nederhemert), Nywelepad (14 km rond Gameren en Nieuwaal) en de Zandslagen (9 km rond Hurwenen en Rossum).

Voor de openstelling van hun grond ontvangen de agrariërs een vergoeding. Met het zichtbaar maken en ontsluiten van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld en beleefbaar gemaakt. "Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten", aldus Stichting Landschapsbeheer Gelderland. "Maar ook voor omwonenden die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken. Klompenpad vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie."

Klompenpaden zijn in principe niet opgesteld voor wandelaars met honden om verstoring van vee en wild te voorkomen.

Grondeigenaren in Bruchem en Kerkwijk, die hun medewerking willen verlenen aan het nieuwe Klompenpad, kunnen contact opnemen met projectleider Martijn Grievink van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland: 026-3537444 of  m.grievink@landschapsbeheergelderland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden