Afbeelding

Veranderingen in zorg leiden tot veel bezwaarschriften

Algemeen 158 keer gelezen

MAASDRIEL • Inwoners van Maasdriel maakten vorig jaar vooral bezwaar tegen beslissingen op het gebied van zorg, en vaak terecht. Er is al wel verbetering zichtbaar in de werkwijze van de gemeente, meldt de Maasdrielse bezwaarschriftencommissie. 

De bezwaarschriftencommissie heeft de dossiers op een rijtje gezet die de afgelopen periode in Maasdriel zijn behandeld.

Stijging
Het aantal bezwaarschriften stijgt sinds 2015. Dat is volgens de commissie te verklaren door de veranderingen in de zorg. Van de 115 bezwaren in 2016 gingen er 17 over bijzondere bijstand en schuldhulpverlening. Daarnaast maakten 12 inwoners bezwaar omdat hun aanvraag voor een tegemoetkoming vanwege een chronische aandoening of voor mantelzorg was afgewezen.

Ingetrokken
Veel van deze bezwaren zijn uiteindelijk ingetrokken. Ook dat komt door onduidelijkheden in de regels. De 12 afwijzingen voor een tegemoetkoming bijvoorbeeld, waren volgens de gemeente te laat ingediend, maar de bezwaarschriftencommissie ontdekte dat de termijn hiervoor niet goed was vastgelegd. Maasdriel repareerde dat, waarop alle aanvragen alsnog werden toegekend en de 12 bezwaren van de baan waren. 

Van de 17 bezwaren over bijzondere bijstand en schuldhulpverlening zijn er acht ingetrokken nadat de gemeente er beter naar had gekeken. De bezwaarschriftencommissie heeft daarover begin 2017 aan de bel getrokken bij het cluster Zorg, dat de problemen erkende en al een verbetertraject had ingezet.

Soepeler
De besluitvorming op het gebied van Wmo en Jeugdwet liep in 2016 al soepeler, stelt de commissie 'met genoegen' vast. Het gaat dan onder andere om aanvragen voor aanpassingen in woningen.

De commissie had daarover in het vorige jaarverslag al kritische opmerkingen gemaakt. Net als veel andere gemeenten heeft Maasdriel toen de beoordeling van dergelijke maatwerkvoorzieningen aangepast. Daardoor werden nog eens 17 bezwaarschriften ingetrokken.

Bouwvergunningen
Behalve over zorg gingen er in 2016 veel bezwaren over bouwvergunningen (19) en controles daarop (tien). In totaal behandelde de commissie dat jaar 59 bezwaarschriften.

Zorgvuldige voorbereiding
Aandacht voor een zorgvuldige voorbereiding en motivering van besluiten blijft nodig, schrijft de commissie. Zo hoeven er minder besluiten aangepast te worden na bezwaren. Het gemeentebestuur heeft deze aanbeveling overgenomen.

Zaltbommel
In Zaltbommel maakt de bezwarencommissie geen jaarverslag. Wel is bekend dat daar in 2016 49 bezwaarschriften aan de orde kwamen, waarvan er 14 zijn ingetrokken. Sinds 1 april 2017 is er een nieuwe gezamenlijke commissie voor Maasdriel en Zaltbommel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden