Ondernemer Heerewaarden wil restschade uitbetaald hebben

Algemeen 331 keer gelezen

MAASDRIEL • De eigenaar van het bedrijventerrein aan de Langestraat in Heerewaarden wil dat het laatste beetje planschade dat hij leidt in geld wordt uitgekeerd. De gemeente Maasdriel is dat echter niet van plan, ook niet nadat de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie geadviseerd heeft de ondernemer gelijk te geven.

Minder waard
Planschade ontstaat op het moment dat een gebouw of perceel minder waard wordt doordat de overheid het bestemmingsplan verandert.

In dit geval besloot de gemeente jaren geleden de milieucategorie van het bedrijventerrein te verlagen om de natuur in de omgeving te beschermen. Eigenaar Willem Vermeulen kan hierdoor zijn panden minder makkelijk verhuren.

Terugdraaien
De planschade werd voor de Langestraat ingeschat op ruim drie ton. Dat geld had Maasdriel niet en daarom besloot de gemeente de milieucategorie terug te draaien, zodat de planschade grotendeels verviel. De waardevermindering vanwege inperking van toekomstige mogelijkheden voor gebruik was toen nog een ton, zo stelde een adviesbureau vast.

Restschade
Er zijn al diverse rechtszaken gevoerd. Daaruit concludeert de ondernemer dat de restschade in geld moet worden uitgekeerd. Het college van burgemeester en wethouders houdt echter vast aan de regel dat ook de resterende schadevergoeding in natura mag worden verrekend, dus door teruggave van rechten.

'Vergoeden'
"In de wet staat dat we bij het bepalen van de manier van compenseren niet de voorkeur van de verzoeker de doorslag hoeven te laten geven", zegt burgemeester Henny van Kooten. "De rechter heeft in de uitspraak het woord 'vergoeden' gebruikt, maar dat houdt niet in dat dit zonder meer een betaling van een bedrag moet zijn."

Aan de Hogewaard in Heerewaarden vergoedde de gemeente ook planschade in natura; hierover loopt nog een hoger beroep bij de Raad van State.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden