• Dit voorjaar werd de Torentuin grotendeels ontmanteld. Na de woningbouw komt een kleinere variant terug.
• Dit voorjaar werd de Torentuin grotendeels ontmanteld. Na de woningbouw komt een kleinere variant terug. Archieffoto: Lya Cattel

Uitleg over Middeleeuwse vondsten Torentuin Zaltbommel

Algemeen 201 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Op 21 en 28 juli tussen 14:00 en 18:00 uur geven archeologen uitleg over de opgravingen die zij hebben gedaan in de voormalige Torentuin. Er zijn onder andere resten gevonden van een veertiende-eeuws gebouw en het vijftiende-eeuwse klooster.

Archeologen van ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort zijn al een aantal weken aan het werk aan de Agnietentuin.

Eerder onderzoek
Op basis van eerder onderzoek in de buurt was bekend dat er in het gebied een klooster met kapel uit de vijftiende eeuw heeft gestaan. Delen van het klooster, waaronder de refter, het zusterhuis en een kleine kapel zijn al eerder opgegraven. Nu is een deel van de tuinmuur gevonden.

Ook verschillende waterputten, de fundering van een boerderij en grondsporen uit de Volle Middeleeuwen (1000-1250) werden aangetroffen.

Kloosterkapel
De archeologen hopen ook nog resten van de kloosterkapel te vinden, waarvan in de jaren zestig een deel gezien is tijdens de bouw van bejaardentehuis de Wielewaal.

Belangstellenden kunnen op 21 of 28 juli naar het bouwhek aan de Vogelenzang komen. Bouwlinie, de nieuwbouwtak van Woonlinie, is ook aanwezig met meer informatie over de nieuwbouwplannen op deze locatie.

Er worden zeventien koopwoningen gebouwd, een mix van hoek- en tussenwoningen, seniorenwoningen en een vrijstaande woning in dit unieke project. Deze bijzondere woningen zijn ontworpen door Mulleners & Mulleners Architecten en worden gerealiseerd door aannemer Tankens. In oktober gaat dit project in verkoop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23
Afbeelding
Actie met tompoucen van Symphonia uit Hoogblokland Nieuws 17 apr, 20:34
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:07

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden