Johan Cahuzak
Johan Cahuzak

De column van Johan Cahuzak: Lafaard?

Algemeen Column 273 keer gelezen

In 1991 werd mij gevraagd een educatieve cabaretvoorstelling te maken over riskante genotmiddelen. Dat werd Aap op je rug, ik speel het, geactualiseerd, nog steeds op middelbare scholen. Ik zit dus bijna dertig jaar in die handel. En verdraaid, het gerespecteerde Trimbos-instituut meldt dat het gebruik onder jongeren daalt.

Voorlichting en preventie blijven nodig maar de laatste jaren zijn er nieuwe ontwikkelingen. Jongeren worden geronseld om te dealen. Opeens zitten ze in het wereldje, raken ze gewend aan veel geld en zijn ze chantabel. Kortom, Penoza, Flikken Maastricht en Klem ook in de Bommelerwaard en omgeving.

Laatst leidde ik een voorlichtingsavond van een naburige gemeente over het feit dat de onderwereld bijna schaamteloos naar boven komt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar van schrok. Dat drugsafval via de mest door boeren "verwerkt" wordt. Dat transportbedrijven veel bijverdienen, dat voetbalverenigingen opeens grote uitgaven doen en dat erg jonge mensen zomaar in erg grote auto's rijden. Naar goed gebruik houden de dorpelingen hun mond: je gaat je buurman niet verraden.

De Christen Unie Zaltbommel kaartte deze problemen terecht aan. Roep echter niet dat de gemeente dat maar moet doen. Want zeker ook burgers zijn verantwoordelijk. Wegkijken kan niet meer. Als jouw buurman een boef is, moet jij iets doen. Ook in een dorp. Meld misdaad anoniem.

Johan Cahuzak

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Winnifred Bouwman in de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland.
Winnifred Bouwman neemt na 33 jaar afscheid van de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland Nieuws 3 uur geleden
• De biologisch geteelde planten vonden gretig aftrek.
Arkelse plantjesmarkt brengt 700 euro op voor Stichting Nimba Nieuws 4 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column AWM: polderkoers live (te) volgen Sport 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden