• De camperplaatsen met op de achtergrond de loods waarin lofts gepland zijn.
• De camperplaatsen met op de achtergrond de loods waarin lofts gepland zijn. Foto: Janneke Boogaard

Onderdak voor camper plus eigenaar in Hurwenen

Algemeen 991 keer gelezen

HURWENEN • Eddy Hoskam is van plan zijn champignonloods om te bouwen tot acht simpele appartementen voor mensen die een groot deel van het jaar met hun camper op pad zijn.

Eddy en zijn vrouw Aagje 'camperen' zelf en hebben anderhalf jaar geleden al tien camperplaatsen aangelegd achter hun huis, met de naam Het Uilennest. Omdat het weer niet zo meezit, zijn er nu maar enkele plekken bezet. "Maar vorig jaar in de meivakantie stond het in mum van tijd vol." De gasten rijden nu door de bestaande loods met champignoncellen. Daar zoeken de Hoskams een andere bestemming voor.

Aflopende zaak
"De champignonteelt is een aflopende zaak", meent Hoskam. "Toen ik in 1982 begon waren er 1800 champignonbedrijven, nu nog honderd. Het areaal is wel even groot gebleven, de schaalvergroting is enorm. Er is ook veel concurrentie uit Oost-Europa, en de Brexit doet er ook geen goed aan."

Camperlofts
Hoskam heeft zijn loods met champignoncellen momenteel verhuurd. Eerder had hij het plan om er normale woningen te bouwen, maar de crisis gooide roet in het eten. Bij de gemeente Maasdriel heeft hij nu gepolst of hij het bedrijfsgebouw mag ombouwen tot acht camperlofts. Dat zijn eenvoudige, permanent bewoonbare woonruimtes inclusief stalling voor een camper. Op enkele plekken in Nederland zijn complete vakantieparken daarvoor ingericht. Voordeel voor de kampeerliefhebber is dat die een postadres heeft, in combinatie met lage woonlasten.

In de loods
Hoe de koopappartementen er precies uit gaan zien, weet Hoskam nog niet. Wel is duidelijk dat ze in de bestaande loods komen. "Het is dus eigenlijk meer een verbouwing", geeft hij aan. "Het golfplaten dak zal bijvoorbeeld vervangen moeten worden."

De champignonteler heeft een architect aan het werk gezet en tast tegelijk bij de gemeente de mogelijkheden af. Het college heeft in principe medewerking toegezegd. Dat betekent dat de planologische procedure gestart mag worden.

Met de buurt in gesprek
"Rond de zomer hoop ik een eerste tekening te hebben. Dan ga ik ook met de buurt in gesprek. We lopen al wel een paar jaar met dit plan rond en de eerste reacties waren destijds positief. We hebben hier prettig contact met de omwonenden en dat willen we graag zo houden. Voordeel voor de buurt is dat de vrachtwagentransporten voor de champignons weg zullen vallen."

Toerisme stimuleren
Als de acht appartementen er komen, moet Het Uilennest twee van de tien bestaande camperplaatsen inleveren. Dat vindt Hoskam jammer. "Tien is eigenlijk al weinig. Wij zijn bijvoorbeeld het afgelopen weekend met een groep camperaars op pad geweest. Dan ben je al gauw met vijftien tot twintig campers. Zo'n grote camperplaats is er in de hele Bommelerwaard nog niet. Wij zouden graag het toerisme hier in de regio stimuleren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden