• Groep 4 en 5 van De Fonkelsteen treedt op met De Karel.
• Groep 4 en 5 van De Fonkelsteen treedt op met De Karel. Foto: Janneke Boogaard

Fonkelsteen maakt kennis met harmonie De Karel

Algemeen 253 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Met een optreden op school sloten harmonie Generaal Karel van der Heyden en de middenbouw van De Fonkelsteen dinsdag het muziekproject 'Windkracht 6' af. De missie, kinderen in aanraking brengen met muziek, was zichtbaar geslaagd.

"We proberen op alle basisscholen dit project te doen", vertelt dirigent Monique van Haaften van De Karel, zoals de Zaltbommelse harmonie in de volksmond heet. Af en toe levert dat een nieuwe leerling op. "Dat is natuurlijk mooi, maar het gaat ons er vooral om dat kinderen al op jonge leeftijd weten dat het bestaat; muziek maken. Er zijn zoveel hobby's om uit te kiezen tegenwoordig. Als je daartussen op wilt vallen, moet je af en toe van je laten horen."

Opstaporkest en grote orkest
Dat 'laten horen' lukte dinsdag uitstekend. In de goed gevulde gymzaal van brede school De Waluwe trad eerst het opstaporkest op, met vijf nog jonge muzikanten. "Zij spelen nu ongeveer een half jaar samen. Hoor je hoe leuk dat al klinkt?" maakte Van Haaften de kinderen enthousiast. Vervolgens speelde onder haar leiding het grote orkest.

Zingen
Daarna mochten de kinderen meezingen met de harmonie. Dat was wel even wat anders dan meezingen met een opname, zoals bij het oefenen, maar de kinderen sloegen zich er enthousiast doorheen en kregen natuurlijk een daverend applaus.

Leerkracht in het orkest
De afgelopen weken kregen groep 4 en 5 van De Fonkelsteen les van een professionele muziekdocent. Daarnaast hadden ze het geluk dat hun leerkracht Petra ook hobo speelt bij De Karel en dus extra aandacht kon besteden aan muziek in de klas. Ook andere orkestleden kwamen langs om in de klas te vertellen over hun instrumenten.

Voor De Fonkelsteen, basisschool voor ervaringsgericht onderwijs, paste 'Windkracht 6' mooi in het thema muziek dat acht weken lang door de hele school van kracht was.

Uitproberen
Na het korte concert mocht iedereen dinsdag alle instrumenten uitproberen. Daar werd volop gebruik van gemaakt. Naast veel gepiep en geblaas klonk hier en daar al een echte toon. "Ik kreeg meteen de eerste keer al goed geluid uit de hobo!" roept Sanne uit groep 4 enthousiast. "Misschien mag ik wel een proefles gaan doen", zegt ze met een hoopvolle blik naar haar moeder. Het inschrijfformulier gaat in elk geval mee naar huis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden