Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Archieffoto: Janneke Boogaard
Archieffoto: Janneke Boogaard

Omgevingsoverleg Sachem loopt stroef

  •   175 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De provincie heeft een omgevingsoverleg in het leven geroepen om omwonenden en buurbedrijven van Sachem te betrekken bij de nieuwe milieuvergunning voor het chemiebedrijf, die in de maak is. Maar de tweede bijeenkomst van de klankbordgroep is tweeënhalve maand uitgesteld.

Doel van het omgevingsoverleg is dat betrokkenen inzicht krijgen in hoe de vergunning tot stand komt. Van elk document wordt daarom ook een korte samenvatting in alledaags Nederlands gemaakt.

De tweede bijeenkomst zou deze week zijn, maar volgens de provincie zijn er niet genoeg stukken voor bespreking. Onderzoeken voor de revisievergunning zijn nog niet klaar en de versimpelde samenvattingen nog niet af. December valt af vanwege de feestdagen en in januari is de voorzitter van het overleg in het buitenland. Dat leidt tot 14 februari als nieuw datumvoorstel.

Stichting Veiliger Zaltbommel is één van de partijen die is uitgenodigd voor het omgevingsoverleg. De stichting had twee notities ingediend als agendapunten en had liever gezien dat de bijeenkomst was doorgegaan. Veiliger Zaltbommel wil het hebben over de rekenmodellen waarmee de externe veiligheid wordt bepaald en dan met name de risico's van menselijk falen. Daarnaast wil de stichting een onderzoeksrapport uit 2007 bespreken over het gebruik van alternatieve stoffen en alternatieve routes door Sachem.

Een derde onderwerp is de nabijheid van het spoor bij het chemieconcern. Wiel Peeters, bij de stichting betrokken als 'spoorexpert', heeft daarover een brief gestuurd naar het secretariaat van het omgevingsoverleg met het verzoek die onder alle deelnemers te verspreiden, maar dat is volgens de stichting niet gebeurd.

Stichting Veiliger Zaltbommel was al vanaf het begin sceptisch over de klankbordgroep, omdat vooraf al vaststaat dat Sachem de nieuwe vergunning krijgt. Inzet van de stichting is nog altijd dat het chemiebedrijf verdwijnt van het Van Voordenpark. Reactie van de provincie is dat met het onlangs vastgestelde nieuwe bestemmingsplan vaststaat dat Sachem in het Van Voordenpark past en dat daarover niet gediscussieerd wordt tijdens het omgevingsoverleg. De stichting heeft ook kritiek op de overlegvorm omdat belangstellenden zich niet zelf konden aanmelden, de pers buiten de deur wordt gehouden en de deelnemers geen invloed hebben op de agenda. 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK