• Het afvalwater van kassen wordt straks gescheiden afgevoerd.
• Het afvalwater van kassen wordt straks gescheiden afgevoerd. Archieffoto: Janneke Boogaard

Tegenvallers bij voorbereiding tuinbouwriolering

Algemeen 431 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Er moet niets meer tegen zitten om de aparte riolering voor de glastuinbouw op tijd af te krijgen. Dat meldt wethouder Adrie Bragt in een informatienota aan de gemeenteraad.

De riolering waarmee het afvalwater van de kassen gescheiden wordt afgevoerd, moet wettelijk op 1 januari 2021 een feit zijn. Eigenlijk moest die er al in 2018 liggen, maar als tuinbouwers samenwerken krijgen ze uitstel. Dat uitstel is nu ook bijna ten einde, al lijkt dat niet direct tot problemen te leiden, aldus Bragt.

Voorzuivering
Met name de aanleg van een voorzuiveringsintallatie om resten van bestrijdingsmiddelen uit het water te filteren valt tegen. Waterschap Rivierenland heeft de bouw van de zuivering aanbesteed, maar de twee ingekomen reacties pasten niet binnen het budget. Het waterschap is nu een alternatieve procedure begonnen, maar dat zorgt wel voor vertraging.

Stikstof
Mogelijk heeft het stikstofbeleid ook gevolgen voor de tuinbouwriolering. Hoewel er bij de aanleg nauwelijks extra stikstof vrijkomt en het riool niet in de buurt van een natuurgebied wordt aangelegd, moet er mogelijk toch een natuurbeschermingsvergunning worden aangevraagd. Dat kan leiden tot vertraging en extra kosten.

Combineren
Ook het combineren van werkzaamheden met andere projecten loopt niet zo soepel. Er zijn ook plannen om leidingen aan te leggen om CO2 aan te voeren naar de kassen, maar die worden grotendeels geboord, als het plan tenminste doorgaat. De kabels voor glasvezel worden wel ingegraven en volgen hetzelfde tracé als de tuinbouwriolering, maar de planning is nog onzeker. 

Combineren met het leggen van de hoogspanningskabel die als extra lus dient naast de kabels die over de Waal bij Hurwenen lopen, kan weer niet omdat die op een andere plek komt. Alleen de aansluiting die gemaakt wordt van Deil naar Zaltbommel vanwege de windmolens die bij de A15 komen, heeft een beperkte overlap, maar Liander loopt iets voor op het tuinbouwproject en kan niet wachten.

Overlast beperken
Het komt er dan ook op neer dat er vooral gekeken wordt naar manieren om de overlast voor inwoners te beperken. Dat zal niet meevallen met zoveel graafwerk in korte tijd.

De aanleg kost in totaal vier miljoen euro. Er is voor 1,7 miljoen euro aan Europese subsidie binnengehaald, de rest betalen de tuinders.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden