• Een autobrand in Veen rond de afgelopen jaarwisseling.
• Een autobrand in Veen rond de afgelopen jaarwisseling. (Foto: Jurgen Versteeg)

Niet slepen met wrakken in december

  •   691 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Van 1 december tot en met 1 januari wordt het in de gemeente Zaltbommel verboden om wrakken van auto's en caravans te vervoeren. Daarmee hoopt de gemeente oudjaarsbranden binnen de perken te houden.

Burgemeester en wethouders hebben de algemene plaatselijke verordening (APV) aangepast. Alleen mensen die bedrijfsmatig sloopauto's vervoeren, mogen dat ook in december blijven doen. Particulieren kunnen een ontheffing aanvragen.

Fik steken
Tot nu toe gold er alleen een verbod op het parkeren van auto- en caravanwrakken. Als de politie zag dat ermee gesleept werd, konden ze wrakken niet preventief van de weg halen, ook al hadden ze een sterk vermoeden dat het doel was om ergens fik te gaan steken. Nu kan dat dus wel.

Stadswallen
Het college liet verder in de APV opnemen dat er op de Stadswallen in Zaltbommel geen vuurwerk afgestoken mag worden, vanwege de cultuurhistorische waarde. Het college kan daarnaast nog andere plekken bepalen waar vuurwerk verboden is, maar dat moet dan met aparte aanwijzingen.

Burgemeester Pieter van Maaren twijfelt nog of er andere vuurwerkvrije zones worden aangewezen. "Voor de politie zijn al die plaatselijke afspraken niet handig, er is geen capaciteit voor handhaving. Dan heeft het ook niet zoveel zin."

Voorkomen
De burgemeester wil vooral inzetten op het voorkomen van rottigheid. Een plan van aanpak daarvoor volgt over enkele weken.

Brakel
Er is al veel voorwerk gedaan: in diverse kernen is gesproken met dorpsraden en groepen jongeren die het vorig jaar te bont maakten. Wethouder Adrie Bragt voerde die gesprekken in Brakel en hij heeft goede hoop dat de jaarwisseling daar dit jaar niet gepaard gaat met vandalisme. "Jongeren beseffen daar ook dat dat niet goed is voor het dorp. Ze zijn serieus bezig met een alternatieve invulling van oud en nieuw."

Poederoijen
Ook in Poederoijen pakken inwoners de handschoen op, daar wordt gedacht aan een buurtwacht door inwoners zelf.

Kerken
De burgemeester is verder van plan om kerken te vragen aandacht aan het probleem te besteden tijdens catechisatie of in de zondagse preek. "We zijn als samenleving verantwoordelijk. Wegkijken is oogluikend toestaan, dat moeten we niet willen. Natuurlijk snap ik dat jongeren niet de hele avond thuis gaan zitten, we zijn allemaal jong geweest, maar spullen beschadigen hoort niet bij een leuke avond."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }