• Detail van een kaart van J. Blaeu uit 1649: het terrein van de Weeshuishof met daarop het Maria Magdalenaklooster, de kapel en het Pesthuys.
• Detail van een kaart van J. Blaeu uit 1649: het terrein van de Weeshuishof met daarop het Maria Magdalenaklooster, de kapel en het Pesthuys. Foto: J. Blaeu

Boek Weeshuishof gepresenteerd

Algemeen 152 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Onder grote belangstelling is donderdag het boek 'Op en rond de Weeshuishof' van Ton van Balken gepresenteerd.

In het westen van de stad Zaltbommel, de zogenoemde Westerwijk, ligt een groot open gebied: de Weeshuishof. Ton van Balken, de auteur van het boek, heeft drie jaar lang onderzoek gedaan naar de geschiedenis van dit gebied.

Sieckhuys
In de vijftiende eeuw werd nabij de stadsmuur het Maria Magdalenaklooster gesticht. Na de reformatie werd het hoofdgebouw ingericht als 'sieckhuys'. Vooral mensen die getroffen waren door de pest werden hier opgevangen. Later werd er nog een apart 'pesthuys' gebouwd.

Oliemolen
"Honderd jaar heeft hier het Armenweeshuis gestaan en vervolgens is er een oliemolen gekomen. Die rosoliemolen is in 1780 veranderd in een grote windmolen. Bijna niemand weet dat op de Weeshuishof bijna honderd jaar een heuse windoliemolen heeft gestaan met de fraaie naam De Leeuwerik", vertelde de gedreven Ton van Balken aan de meer dan honderd toehoorders in de Gasthuiskapel.

Streekarchivaris
Het eerste exemplaar van het rijk geïllustreerde boek over de Weeshuishof werd overhandigd aan de oud-streekarchivaris van de Bommelerwaard Jan Buylinckx. "Zonder jouw hulp had het boek er nooit gekomen", aldus Van Balken bij de overhandiging. Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel Bruna te Zaltbommel en kost 30 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden