Hedelse Paardenmarkt
Hedelse Paardenmarkt (Foto: Archieffoto: Lya Cattel)

Aftrap driehonderd jaar paardenmarkt in Hedel

  •   386 keer gelezen

HEDEL • Zaterdag 12 oktober wordt de aftrap gegeven voor de festiviteiten rondom het driehonderdjarig bestaan van de paardenmarkt. Dan wordt onder meer het jubileumboek gepresenteerd.

Een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente Maasdriel, de Stichting Hedels Historie, de Stichting Paardenmarkt Hedel (SPH) en de Hedelse Activiteiten Stichting (HAS) is de afgelopen maanden druk in de weer geweest om het feestprogramma rond te krijgen.

Erwtensoep
Het feest begint zaterdag om 13:00 uur in het dorpshuis voor alle Hedelse zestigplussers, die een erwtensoepbuffet krijgen aangeboden. Er is gekozen voor erwtensoep omdat dit gerecht en de paardenmarkt onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Vervolgens is iedereen vanaf 14:15 uur welkom bij het optreden van het gelegenheidskoor, dat onder andere het lied 'Driehonderd jaar Paardenmarkt' ten gehore zal brengen.

Boek
Om 14:30 uur vindt de officiële presentatie van het boek 'Hedel – 300 jaar Paardenmarkt' plaats en zal het eerste exemplaar aan burgemeester Henny van Kooten worden aangeboden. Vervolgens kunnen de boeken, die besteld zijn, worden opgehaald. Tevens is er voor belangstellenden de mogelijkheid om voor 17,50 euro een (eventueel gesigneerd) boek te kopen. De HAS, die het boek uitgeeft, heeft ook een speciale paardenmarktvlag laten maken, die voor 10 euro te koop is.

Historisch Museum Hedel
In het Hedels Museum (Voorstraat 2) wordt drie eeuwen paardenmarkt gevierd met een prachtige tentoonstelling met veel foto's. Deze expositie wordt ook zaterdag geopend om 14:30 uur. Om 15:00 uur zal hoefsmid Henk Hofmans bij het museum op een traditionele wijze een paard beslaan. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met december 2019, iedere maandag van 19:00-22:00 uur geopend en op zaterdag van 14:00-17:00 uur.

Commissaris van de koning
De gemeente Maasdriel heeft voor de paardenmarkt, die dit jaar op 4 november gehouden wordt, de colleges van de omringende gemeenten uitgenodigd. Ook John Berends, de commissaris van de koning, zal acte de présence geven.

Film
Er komt ook een jubileumfilm. Omdat hier de driehonderdste paardenmarkt niet in mag ontbreken, zal die naar verwachting in januari 2020 uitkomen.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }