• Wethouder Bragt plaatst één van de eerste damplanken.
• Wethouder Bragt plaatst één van de eerste damplanken. Foto: Gemeente Zaltbommel

Riviercruiseschepen kunnen straks weer aanleggen in Zaltbommel

Algemeen 163 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De reconstructie van de kademuur aan de Veerweg in Zaltbommel is 1 oktober gestart. Sinds 2015 was dit deel van de haven afgesloten omdat de veiligheid van de keerwand niet gegarandeerd was.

De eerste stap van de reconstructie is de plaatsing van een nieuwe damwand. Wethouder Adrie Bragt plaatste donderdag symbolisch de eerste delen. 

In januari klaar
Over een lengte van zeventig meter worden platen van achttien meter lang vanaf het water voor de oude damwand gezet. De totale reconstructie is naar verwachting in januari afgerond. De reconstructie kost ongeveer een miljoen euro.

Zowel op het water als op de weg is de overlast van het werk minimaal. De parkeerplaatsen langs de kade op de Veerweg zijn tijdens de werkzaamheden niet beschikbaar.

Grote passagiersschepen
Bragt: "Het was al in 2015 duidelijk dat de oude keerwand aan vervanging toe was. Nu alle vergunningen rond zijn en het ontwerp van de kademuur gereed is, kan de reconstructie starten. De nieuwe keerwand kan vele tientallen jaren mee. Dat is mooi, want samen met de aanleg van walstroom en het uitdiepen van de Zaltbommelse haven dat onlangs is afgerond, geeft dat grote passagiersschepen tot zo'n 110 meter lengte weer alle ruimte en goede voorzieningen om in Zaltbommel aan te leggen." 

Walstroom 
De gemeente gaat ook aan de slag met een voorziening voor walstroom. Schepen die in de haven aanleggen hoeven dan geen gebruik meer te maken van een dieselmotor voor stroom. De elektriciteit wordt dan geleverd vanuit een kast op de wal en automatisch in rekening gebracht. Voor het schip scheelt dit diesel en slijtage, voor de omgeving scheelt dit geluid en uitlaatgassen.

De gemeenteraad heeft voor de walstroomaansluiting 150.000 euro beschikbaar gesteld. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden