Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Lya Cattel
FOTO'S

Zaltbommel middelpunt van World Cleanup Day

  •   369 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Veel belangstelling voor de World Cleanup Day zaterdag in Zaltbommel, waar het symbolische, landelijke startschot voor de opruimdag werd gegeven.

De actie werd gestart door burgemeester Pieter van Maaren en Maria Westerbos, oprichter en directeur van Plastic Soup Foundation, de organisator van de tweede editie van de World Cleanup Day in Nederland. Ook 3FM-dj Sander Hoogendoorn kwam een kijkje nemen.

Aan het einde van de ochtend kwamen de hulptroepen hun afval inleveren. Op de ouderwetse weegschaal werden soms tientallen kilo's zwerfvuil geregistreerd.

Een korte video van de World Cleanup Day in Zaltbommel is hier te vinden.

Blikjes
Blikjes van Red Bull staan landelijk met stip op de eerste plaats van meest aangetroffen zwerfafval. Vorig jaar stond de energiedrankproducent nog op de derde plek. Bierbrouwer Heineken is gestegen van de vierde naar de tweede plaats. Daarna volgen McDonald's en Marlboro. Coca-Cola staat wederom op nummer vijf.

Litterati-app
De vrijwilligers hadden massaal gehoor gegeven aan de oproep om tijdens het opruimen elk aangetroffen stuk zwerfafval vast te leggen met behulp van een app op de telefoon. Zaterdag zijn ongeveer 78.000 stuks afval met deze Litterati-app geregistreerd: flesjes, blikjes, sigarettenpakjes, snoep- en snackverpakkingen. Dat levert unieke inzichten op wat betreft de meest aangetroffen items, materiaalsoorten, locaties en merken. Zo verschijnt het probleem van zwerfvuil letterlijk op de landkaart.

Plastic Soup Foundation
Plastic Soup Foundation, die voor het tweede jaar op rij tekende voor de organisatie van de opruimdag in Nederland, blikt terug op een zeer geslaagd evenement. "We zien de enorme stijging in opruimacties als een duidelijke oproep van mensen aan de rijksoverheid, de producenten en de retailbranche om snel met structurele oplossingen komen", aldus Jeroen Dagevos van de organisatie.

Statiegeld op blikjes
"We kunnen niet blijven opruimen. Het is natuurlijk geweldig dat zoveel mensen in ons land de straat op gaan om zelf de handen uit de mouwen te steken, maar we moeten echt switchen naar duurzamer verpakkingsmateriaal, minder plastic en naar de snelle invoering van bewezen oplossingen als statiegeld, ook op blikjes."

 

RivierenDit jaar kregen vooral de Nederlandse rivieren bijzondere aandacht, omdat het belangrijke toevoerwegen zijn van zwerfvuil naar de plasticsoep op zee. Vanuit Zaltbommel werd op de Waal onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van microplastics in het rivierwater.

17.443 deeltjes plastic per vierkante kilometer 
Onderzoekers van By the Ocean we Unite verrichtten met een sleepnet vanaf de boot onderzoek naar de hoeveelheid plastic in de bovenste tien centimeter van de rivier. Uit het resultaat bleek dat zich per vierkante kilometer oppervlaktewater 17.443 deeltjes plastic (groter dan een millimeter) bevinden. Het onderzoek op de Waal toont aan dat plastic al in de rivieren fragmenteert in minuscule deeltjes. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het grootste deel van het plastic zich in de waterkolom en op de zee- of rivierbodem bevindt.

Oplossingen
In Zaltbommel presenteerden diverse bedrijven en organisaties op het zogeheten Solutions Square hun innovatieve oplossingen voor de plasticvervuiling in waterwegen. Het ging om manieren om plastic uit het water te filteren, Soda Stream wees op het gebruik van herbruikbare plastic flessen en Schone Rivieren presenteerde resultaten van een grootschalig onderzoek op de oevers van de Maas en Waal.

Naar schatting enkele miljoenen vrijwilligers hebben in meer dan 160 landen tegelijk deelgenomen aan World Cleanup Day. Daarmee was het de grootste opruimactie ooit.

Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }