Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Jos de Heer.
• Jos de Heer. (Foto: Janneke Boogaard)

Live interview met Jos de Heer over zijn boek

  •   193 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Jos de Heer, predikant van de protestantse gemeente in Zaltbommel, schreef het boek 'De ladder van de kloosterlingen'. Op zondag 6 oktober gaat Rein van Willigen hierover met hem in gesprek in het koor van de Sint-Maartenskerk.

"In ieder mens zit een vlammetje van verlangen... De eeuwige zoektocht naar de zin van het leven. Als je denkt het antwoord gevonden te hebben ben je dood." Wijze, filosofische tot nadenken stemmende woorden van Jos de Heer (1954).

Eenvoud
De Heer blijft dus op zoek en stuitte daarbij op een geschrift. "Tijdens een cursus christelijke meditatie kwam ik het geschrift van Guido, een twaalfde eeuwse monnik, tegen." De eenvoud die dit werk uitstraalde sprak de Bommelse predikant uitermate aan. "Ons leven is complex, God is complex... en ik ben complex!", voegt De Heer er welgemeend aan toe. "De woorden van Guido raakten mij, zijn gelovig leven... Geloven is een manier, géén middel", klinkt het beslist.

Van Latijns naar Italiaans naar Nederlands
Nippend aan zijn koffie, gezeten voor een wand met een weloverwogen keuze aan boeken (theologische boeken naast een ruimhartige sortering dichtbundels) vervolgt De Heer met: "Ik wou weten waar die woorden vandaan kwamen. Ik kwam ze tegen in een reeks Monastieke Cahiers. Vertaald vanuit het Latijn in het Italiaans. En van daaruit in het Nederlands. Dan krijg je een vertaling van een vertaling." Dat vond Jos de Heer maar niks en vertaalde Guido's werk opnieuw, rechtstreeks van het Latijn in het Nederlands. 

Toegankelijk
Om het geschrift toegankelijk te maken besloot hij Guido's geschrift ook uit te leggen. De twaalfde eeuw van Guido naar onze tijd overbrengen. "Ik heb me altijd verdiept in het kloosterleven", memoreert De Heer. "De eenvoud... Waar draait het om? Waarom ben ik hier? Wat is mijn bestemming? En heeft dat met geloof te maken?"

Het uitermate helder geschreven resultaat is te lezen in 'De ladder van de kloosterlingen'.

Gesprek
Zondag 6 oktober vanaf 15:30 uur gaat journalist Rein van Willigen in het koor van de Sint-Maartenskerk in gesprek met Jos de Heer over zijn boek, zijn zoektocht naar de betekenis van het leven en meer... onder het toeziend oog van pastor Bertus Bus (hij heeft jarenlang in een klooster gewoond en is ingewijd in de 'geheimen' van het kloosterleven). De toegang is gratis. 
 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }