• Supermarktmanager Nicole van Namen en wethouder Willem Posthouwer openen de vernieuwde winkel.
• Supermarktmanager Nicole van Namen en wethouder Willem Posthouwer openen de vernieuwde winkel. (Foto: Janneke Boogaard)

Hypermoderne Albert Heijn geopend in Zaltbommel

  •   2951 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Zelfs de lucht is Albert Heijn-blauw op de eerste openingsdag van het Zaltbommelse filiaal na een ingrijpende verbouwing. Zodra het lintje is doorgeknipt is het dringen geblazen, iedereen wil de hypermoderne supermarkt in.

In de nieuwe winkel kan de consument alles zelf doen. Stokbrood leg je bovenin een machine die er keurige sneetjes van maakt. "Natuurlijk kunnen mensen het ook nog steeds aan één van de medewerkers van de broodafdeling vragen", stelt filiaalmanager Nicole van Namen de klanten gerust die juist het persoonlijke contact op prijs stellen. "Maar vooral bij barbecueweer staat er soms een lange rij en dan is het makkelijk om het zelf te doen."

Hagelslagtap
En zeg nou zelf, hagelslag in allerlei kleuren tappen in een plastic bakje, de lekkerste vis uit de koelvitrine scheppen of zelf je bosje verse kruiden samenstellen door takjes van planten te knippen, draagt toch bij aan een persoonlijke supermarktervaring. Daar is het Van Namen om te doen. "Anders kunnen mensen net zo goed hun boodschappen online bestellen."

Proeven en ruiken
Alles draait dus om beleving. Het is niet alleen om de opening te vieren dat een kaasmaker blokjes laat proeven en uitleg geeft ("Deze kaas heeft vijftig weken gerijpt"). Even verderop dringt de geur van warme kip de neusgaten binnen.

Kar met tablet
Ook voor de kinderen is er genoeg te beleven. De Zaltbommelse kunstenares Daniëlle Ducheine heeft een oer-Zaltbommelse wandschildering gemaakt. De brug, de toren, Ollie B. Bommel: ze zijn er allemaal. De mini-boodschappenkarretjes zijn voorzien van een stekker die in een oplaadpunt gestopt kan worden. Behalve een verwijzing naar het vervoer van de toekomst is de stekker ook handig, want de karretjes zijn voorzien van een tablet met spelletjes. Zo kunnen papa en mama rustig winkelen.

Zelfscan
Afrekenen kunnen consumenten voortaan ook zelf, ofwel met een handscanner tijdens het boodschappen doen of - voor wie niet zoveel nodig heeft - door bij de uitgang de producten te scannen. Betalen kan dan met pin of smartphone.

Spannend
Door deze verandering heeft de nieuwe Albert Heijn minder kassa's waar contant betaald kan worden dan voor de verbouwing. "Best spannend", vindt Van Namen, "maar er zijn allerlei berekeningen op losgelaten en we zijn ervan overtuigd dat het goed gaat werken. We gaan de mensen laten zien hoe makkelijk het zelfscannen is."

Bellen met de drogist
Nog een foefje om de service te verhogen: bij de drogisterijafdeling kunnen mensen bellen met een deskundige als ze vragen hebben over medicijnen. Van Namen: "We hebben twee mensen in dienst die zijn opgeleid tot drogist, maar als die er even niet zijn is dit een goede aanvulling."

Dry misting
De winkel kent achter de schermen nog meer moderne snufjes. De dry misting zal het winkelend publiek nog wel opvallen: een paar keer per minuut worden de verse groenten en fruit beneveld. De koude damp zorgt ervoor dat het verse assortiment langer houdbaar is en dat er minder plastic verpakkingsmateriaal nodig is.

Elektronische labels
Voor de medewerkers zijn vooral de elektronische schaplabels een uitkomst. Daarvoor moesten wel eerst ruim twintigduizend producten ingevoerd worden in de computer, maar voortaan worden met één druk op de knop alle Bonusaanbiedingen met de juiste prijs weergegeven. "Dat scheelt ons een halve dag werk per week."

De modernisering kost volgens Van Namen geen banen. "We zetten medewerkers op andere plekken in de winkel in."

Open op zondag?
Eén moderniseringsslag is nog toekomstmuziek: de zondagsopenstelling. Van de gemeente mag het, zolang er geen vrachtwagens rondrijden voor de bevoorrading. Voor de supermarkten is verse aanvoer juist cruciaal. "We zijn samen met de andere supermarkten hierover in gesprek met de gemeente", laat Van Namen desgevraagd weten.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }