Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Wethouder Anita Sørensen (rechts) deed mee met het letterpakkenspel.
• Wethouder Anita Sørensen (rechts) deed mee met het letterpakkenspel. (Foto: Gemeente Maasdriel)

Belangrijkste doelgroep alfabetisering: de autochtonen

  •   133 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Het taalaanbod van de overheid bereikt vooral mensen die Nederlands als tweede taal leren. Terwijl de meeste volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven, Nederlands als moedertaal hebben. Dat was één van de constateringen tijdens de Week van de Alfabetisering in de Bommelerwaard.

Juist voor autochtonen lijkt de drempel om weer 'naar school' te gaan hoog. Taalambassadeur Addy van Meerten weet er alles van. Bij een afwijzing op haar sollicitatie kreeg zij te horen: "Als je zo slecht schrijft, kom je nooit aan een leuke baan."

Een pijnlijke opmerking. Maar ook het zetje dat ze nodig had om te gaan werken aan haar lees- en schrijfvaardigheid. Ze volgt nu taalles bij een Taalhuis. Inmiddels werkt Addy in de winkel waar ze destijds werd afgewezen en inspireert ze als taalambassadeur anderen om ook de stap te zetten om beter te leren lezen en schrijven.

2500 tot 3000 inwoners
Het verhaal van Addy was één van de onderdelen van de startbijeenkomst die de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel organiseerden in de Week van de Alfabetisering. Alleen al in Maasdriel hebben naar schatting 2500 tot 3000 inwoners moeite met lezen en schrijven. De gemeenten maken zich samen met Koning Willem 1 College, ROC Rivor, Bibliotheek Rivierenland, Kompas en Welzijn Bommelerwaard sterk voor taal- en digitale vaardigheid in de Bommelerwaard.

Gelderland Geletterd
Tijdens de startbijeenkomst droeg wethouder Van Swam van de gemeente West Maas en Waal het 'Gelderland Geletterd' stokje over aan wethouder Anita Sørensen van Maasdriel. Om beurten vragen Gelderse gemeenten extra aandacht voor lezen en schrijven. Nu is de beurt aan Maasdriel.

Leerpunten
Danny Johan, directeur van het Koning Willem 1 college, en wethouder Sørensen vertelden tijdens de startbijeenkomst over het diverse taalaanbod in Maasdriel. Veel mensen maken al gebruik van het (digit)taalonderwijs in Maasdriel. In de leerpunten van het Taalhuis Maasdriel worden meerdere dagdelen per week taalles en Klik en Tik cursussen gegeven en inwoners die moeite hebben met het lezen en schrijven van (Nederlandse) documenten kunnen terecht bij Formulierenbrigade.

Nieuw zijn de lessen 'Taal en Gezondheid' voor ouders op drie scholen in de Bommelerwaard en het project BoekstartCoach Plus, waarin kinderen die nog niet naar school gaan spelenderwijs kennismaken met taal en lezen. Binnenkort wordt er ook een Leerhuis in Zaltbommel geopend.

Werkgevers
Ook werkgevers vinden het belangrijk dat hun personeel goed met elkaar kan communiceren. Sommige bedrijven investeren in (vak)taalonderwijs voor hun medewerkers. Werkzaak Rivierenland deelde hoe het nieuwe klanten screent op geletterdheid en welke stappen het neemt om de taalontwikkeling van medewerkers te stimuleren.

Grapjes begrijpen
De 55 deelnemers aan de startbijeenkomst zagen een filmpje van champignonbedrijf Prochamp, waar een Poolse medewerker in goed Nederlands vertelt over de taallessen die hij volgt. Die lessen zijn niet alleen belangrijk voor de veiligheid op de werkvloer, maar ook voor de onderlinge contacten: "Nu begrijp ik de grappen van mijn collega's en kan ik zelf grappen maken in het Nederlands!"

Taalliedjes
Een vrolijke afwisseling tussen de vele verhalen vormden de taalliedjes van muziekdocente Angela de Rooij. De zaal doet schoorvoetend mee … maar aan het eind wordt het refrein toch behoorlijk meegezongen.

Letterpakken
Tijdens de Week van de Alfabetisering werden er nog veel meer talige activiteiten georganiseerd in de Bommelerwaard. Ook het wekelijkse sportuur, dinsdag van 16:00-17:00 uur in de beweegtuin in Hedel stond in het teken van lezen en schrijven. De deelnemers speelden het Letterpakkenspel: met een letter op hun buik en één op hun rug moeten ze zo snel mogelijk zo veel mogelijk woorden vormen. Ook wethouder Anita Sørensen liet zich in een pak hijsen. Ze vertelde daarnaast bij de sportles over het belang van lezen en schrijven.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }