• Deze schilderijen gaan zeker naar de veiling.
• Deze schilderijen gaan zeker naar de veiling. (Foto: Britta Alink)
Cultuurfestival Bommelerwaard

Veiling van kunst uit de kelder van gemeentehuizen

  •   270 keer gelezen

ZALTBOMMEL/MAASDRIEL • De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel ruimen hun kelders en zolders op en brengen overtollige kunstwerken naar de veiling op 17 augustus. Of zoals ze zelf zeggen: 'We ontzamelen'.

Maasdriel brengt zo'n dertig werken naar de veiling, Zaltbommel een kleine veertig.

Het initiatief voor de veiling komt van Cultuurfestival Bommelerwaard, de opbrengst is voor Samenloop voor Hoop.

De twee gemeenten reageerden meteen enthousiast op het idee. Want het werd wel een beetje tijd om de vele kunstwerken in de gemeentehuizen in kaart te brengen.

Lokale kunstenaars
Kasten, kelders en zolders werden doorzocht en het resultaat mag er zijn. "We blijken veel te hebben van lokale kunstenaars", vertelt Grethe van 't Foort, beleidsregisseur maatschappelijke ontwikkeling van de gemeente Maasdriel. Samen met conservator Roland Gieles van Museum Stadskasteel dook zij het depot in om de werken te inventariseren. "Dat was een leuke ontdekkingstocht", vertelt Grethe.

Portret burgemeester
Ze kwamen onder andere een portret van een burgemeester tegen, geschilderd door Louis de Breet in 1939. "Maar we wisten niet wie die burgemeester was", vertelt ze. "Na een oproep door Brabants Dagblad bleek het burgemeester Herckenrath te zijn, die burgemeester is geweest van Ammerzoden en later in Bemmel." Drie mensen die hebben geholpen bij het vinden van de juiste gegevens, krijgen een kunstwerk uit het depot cadeau.

Escher
De kunstwerken van de gemeente Zaltbommel stonden grotendeels opgeslagen in Pand 9. "We kwamen best aardige stukken tegen", vertelt Roland Gieles, die de werken samen met kunsthistoricus Marjan Witteveen heeft geïnventariseerd. "Bijvoorbeeld een houtdruk van Escher en een paar mooie bronzen beeldjes. Die stukken gaan niet naar de veiling, die hebben nog veel waarde voor de gemeente."

Ook de meeste werken van lokale kunstenaars en met afbeeldingen van de Bommelerwaard blijven in het bezit van de gemeente.

Kerncollectie
Belangrijk doel van het 'ontzamelen' was om te komen tot een kleinere, overzichtelijkere kerncollectie van werken die echt horen bij Maasdriel en Zaltbommel.

Kunstveiling
De veiling van overtollige kunstwerken vindt plaats op zaterdag 17 augustus in Veiling Zaltbommel aan de Stationsweg 28.

Peter Rehwinkel
Om 10:00 uur gaan de deuren open, vanaf 12:00 uur speelt het Bommels Jazz Combo. Om 14:00 zal burgemeester Peter Rehwinkel het eerste stuk veilen. Daarna neemt Dick Brandwijk het veilingmeesterschap over.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }