• 'Onder den Sint Maarten' groeide uit tot een belangrijk productiecentrum van de Art Nouveau.
• 'Onder den Sint Maarten' groeide uit tot een belangrijk productiecentrum van de Art Nouveau. Foto: Britta Alink
CULTUURFESTIVAL

Tentoonstelling Onder den Sint Maarten verlengd

Algemeen 165 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De tentoonstelling over de Bommelse meubel- en koperwerkplaats Onder den Sint Maarten is wegens succes verlengd. De expositie zou lopen tot 1 september, maar blijft te zien tot en met zondag 15 september. 

De tentoonstelling van museum Stadskasteel Zaltbommel vindt plaats in de voormalige directeurswoning van de Bommelse gasfabriek, Waalbandijk 2, en is geopend van vrijdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur. De entree is 2,50 euro.

Vernieuwend
Rond 1900 richtte de Bommelaar Johan Adam Pool jr. (1872-1948) een werkplaats op, die modern meubilair en koperwerk vervaardigde. De producten van deze werkplaats, 'Onder den Sint Maarten', waren zeer vernieuwend. Zij verwezen niet naar de traditionele stijlen van de negentiende eeuw, maar hadden strakke geometrische vormen en een beperkte maar efficiënte decoratie.

Art Nouveau
Wat in Zaltbommel begon met enkele werkplaatsen en een toonzaaltje, groeide door (internationale) tentoonstellingen uit tot een belangrijk productiecentrum van Nederlandse Art Nouveau.

Tijdens het Cultuurfestival Bommelerwaard toont het museum een groot deel van de meubelen en het koperwerk uit de eigen collectie, aangevuld met bijzondere bruiklenen van verschillende verzamelaars. Dat levert een bijzondere samenstelling op van zeldzame klokken, design koperwerk en allerhande huisraad. Zo zijn er producten te zien van grote ontwerpers uit Pools tijd, zoals J.C. Stoffels, Berlage en Eisenloeffel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden