Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Thaer Zrik voor zijn kapsalon aan de Omhoeken in Zaltbommel.
• Thaer Zrik voor zijn kapsalon aan de Omhoeken in Zaltbommel. (Foto: Lya Cattel)
Interview

Thaer Zrik maakt zijn dromen waar

  •   1399 keer gelezen

ZALTBOMMEL • 'Ik wil de beste kapper van Nederland worden'. Dat zei Thaer Zrik uit Syrië twee jaar geleden tegen Het Kontakt. Met de opening van zijn eigen zaak heeft een nieuwe stap naar dat doel gezet.

Precies twee jaar geleden interviewde Het Kontakt de toen 20-jarige Thaer voor een serie over statushouders.

Enthousiasme
Bij de eerste ontmoeting was Thaer gladgeschoren en jongensachtig. Nu heeft hij een stoere, goed verzorgde zwarte baard en heeft hij een volwassen uitstraling. Op de sportschool werkt hij aan zijn conditie. Zijn enthousiasme en positiviteit zijn nog net zo nadrukkelijk aanwezig als twee jaar geleden. "Ik ben zo blij wat ik tot nu toe bereikt heb", zegt hij.

De afgelopen twee jaar heeft de jonge Syriër gewerkt in een kapsalon in Eindhoven, terwijl hij de kappersopleiding volgde.

Daar kwam hij veel in contact met Nederlanders, waardoor zijn Nederlands er nog meer op vooruit gegaan is. Zijn zinsconstructies zijn vrijwel foutloos, alleen aan de uitspraak hoor je dat Thaer hier niet geboren is.

Toekomst
Na de zomer heeft hij laatste inburgeringsexamen en daarna hoopt hij een Nederlands paspoort te krijgen. "Mijn toekomst ligt hier", zegt hij.

Terwijl hij ervaring opdeed in het kappersvak, oriënteerde Thaer zich op het openen van zijn eigen zaak.

Het liefst in zijn eigen woonplaats Zaltbommel, omdat hij het daar ontzettend naar zijn zin heeft. Hij heeft een eigen woning in de binnenstad, zijn ouders, broers en jongste zusje wonen in De Vergt.

De oudste zus van het gezin is achter gebleven in Syrië. Zij woont op dit moment met haar gezin in Damascus. "Het gaat gelukkig goed met haar", vertelt Thaer.

Heren, dames, kinderen
Zes weken lang sleutelde de jonge ondernemer aan zijn ondernemersplan. In eerste instantie richt de kapper zich vooral op heren en kinderen, maar ook vrouwen zijn welkom. Daarvoor hoopt hij zo snel mogelijk weer nieuwe opleidingen af te ronden.

Thaer's jongere broer Nour (19) volgt ook de kappersopleiding en gaat in de nieuwe kapsalon aan de slag. Hun jongere broer van 14 wil later ook kapper worden.

Omhoeken
Bij hun zoektocht naar een eigen pandje kwamen ze terecht op de Omhoeken, in het pand waar vroeger Videoland gevestigd was. Later zaten er een tattooshop en een winkel voor grafstenen.

Het pand is smal, maar verrassend diep. Samen met vele vrienden en de hele familie hebben de twee broers de afgelopen weken keihard gewerkt om er een mooie zaak van te maken. Er ligt een prachtige vloer van grote grijze tegels. Het plafond is wit met bruintinten.

Drie stoelen
Er zijn drie kappersstoelen met spiegels, die tegen een wand van behang met een print van een stenen muur hangen. Daarmee wil Thaer benadrukken dat hij in de binnenstad gevestigd is. "Vanuit de zaak kijken we op het Stadskasteel", legt hij uit. "En als je naar buiten loopt, zie je de Sint-Maartenskerk. Het is zo'n mooie locatie."

Verder staan in de zaak twee comfortabele banken en er hangt een groot televisiescherm. Ook is er airconditioning. "Die was er al, daar ben ik wel blij mee", lacht hij.

Opening
Vrijdagmiddag was de feestelijke opening van Kapsalon Saer ('Saer is mijn bijnaam', legt hij uit). Zijn ouders, broers en zus waren natuurlijk van de partij, maar ook familieleden uit Duitsland en Belgié kwamen even kijken.

Ook veel vrienden, kennissen en de mensen van Vluchtelingenwerk, waaronder zijn taalcoaches waren erbij. "Ik ben zo dankbaar voor alle hulp die ik heb gekregen", straalt Thaer. "Ik heb er echt heel veel zin in, vind het het een grote uitdaging om er een succes van te maken."

Thuis
Thaer en Nour zijn gespecialiseerd in het werken met de tondeuse. Klanten kunnen verder ook ook terecht voor ontharen, epileren en gezichtsbehandelingen. En als iemand, bijvoorbeeld vanwege zijn leeftijd, niet naar de Omhoeken kan komen, dan komen Thaer en Nour bij de mensen thuis.

De openingstijden zijn op maandag van 12:00 tot 20:00 uur, dinsdag en woensdag van 10:00 tot 20:00 uur, donderdag en vrijdag van 10:00 tot 21:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 20:00 uur.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }