Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Wethouder Anita Sørensen poseert samen met Stefan Vreugdenburg.
• Wethouder Anita Sørensen poseert samen met Stefan Vreugdenburg. (Foto: gemeente Maasdriel)

Wethouders wandelen mee voor Stichting 2109

  •   204 keer gelezen

BOMMELERWAARD • De wethouders Anita Sørensen van Maasdriel en Adrie Bragt van Zaltbommel hebben donderdagochtend een stukje meegelopen met de tocht van Stefan Vreugdenburg.

Ook wethouder Ton van Maanen van de gemeente West Betuwe had een ontmoeting met Vreugdenburg, hij sprak hem in Everdingen.

De 55-jarige Vreugdenburg loopt in acht dagen dik vierhonderd kilometer tussen Maastricht en Den Helder. Hij vraagt hiermee aandacht voor Stichting 2109, die zich inzet voor herkenbaarheid en veiligheid voor van mensen met dementie. 

Stichting 2109 bestaat sinds 2015 en heeft dé 2109-button ontwikkeld. Deze button is effectief omdat het mensen met dementie herkenbaar maakt. De missie van Stefan is om zo veel mogelijk mensen met dementie aan deze button te krijgen. Maar minstens zo belangrijk is dat de button ook wordt herkend door de rest van Nederland, zodat zij in actie kunnen komen als ze iemand met een 2109-button zien ronddwalen.

Wereld Alzheimer Dag
De naam van de stichting verwijst naar 21 september: Wereld Alzheimer Dag.

Bekendheid
Om zo veel mogelijk bekendheid te genereren voor Stichting 2109 en de button, loopt Stefan van 8 juli tot en met 15 juli 420 kilometer tussen Maastricht en Den Helder.

Tijdens zijn tocht lopen maar liefst 25 zorgwethouders en een burgemeester een eind met hem op, om te praten over de zorg voor mensen met dementie en wat de 2109-button specifiek kan bijdragen aan de herkenbaarheid en veiligheid van mensen met dementie.

Hedel
Wethouder Anita Sørensen verwelkomde Stefan vanochtend vroeg op de brug over de Maas tussen Den Bosch en Hedel. Samen liepen ze de gemeente Maasdriel en de provincie Gelderland binnen.

Stefan vertelde ondertussen het verhaal van een echtpaar in Zeist dat een vrouw zag die verdwaald en verward leek. Ze droeg een button, waardoor het echtpaar direct kon bellen met Stichting 2109.

De vrouw werd snel herenigd met haar man die tien minuten verderop op een camping stond. Dit verhaal illustreert wat een button kan betekenen voor mensen met dementie en hun naasten.

Zaltbommel
Wethouder Adrie Bragt ontmoette Stefan iets later op de ochtend op de Markt in de oude binnenstad van Zaltbommel.

Stefan loopt donderdag verder naar Everdingen. En dan nog vier dagen door naar eindbestemming Den Helder.

Training Dementievriendelijk
Op maandagavond 15 juli organiseert Welzijn Bommelerwaard een korte training 'Samen Dementievriendelijk' in De Leyensteijn in Kerkdriel.

Alzheimer café
Iedere laatste donderdag van de maand organiseert Alzheimer Nederland het Alzheimer café voor mensen met dementie, mantelzorgers en andere direct betrokkenen. Het eerstvolgende Alzheimer Café na de zomerstop vindt plaats op donderdagavond 19 september in De Weesboom in Ammerzoden.

Meer informatie over beide activiteiten staat op de website van Welzijn Bommelerwaard:

www.welzijnbommelerwaard.nl

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }