• Jan-Hein de Vreede onthult het laatste doek, geholpen door burgemeester Henny van Kooten en de vader van de fotograaf.
• Jan-Hein de Vreede onthult het laatste doek, geholpen door burgemeester Henny van Kooten en de vader van de fotograaf. (Foto: Janneke Boogaard)
CULTUURFESTIVAL

Laatste foto 'Kerkdriel in beeld' onthuld

  •   166 keer gelezen

KERKDRIEL • Wethouder Jan-Hein de Vreede onthulde maandag het zesde en laatste historische tafereel bij De Zandmeren in Kerkdriel. De fotodoeken zijn een project van Bertus de Leeuw.

Met de mensen van nu en moderne techniek brengt Bertus de Leeuw de geschiedenis van zijn dorp in beeld. Het resultaat is te zien op grote fotodoeken tegenover restaurant Dukdalf, aan de rand van de parkeerplaats.

Cultuurfestival
'Kerkdriel in beeld' is onderdeel van het Cultuurfestival Bommelerwaard. "Ik was al langer zoiets van plan, de aankondiging van het festival gaf mij het laatste zetje", zegt Bertus de Leeuw, die al een jaar of tien serieus met fotografie bezig is. Hij bedacht zes scènes die veel vertellen over Kerkdriel in vroeger tijden: de bevrijding in 1945, de champignonteelt, het dagelijks leven, het gemeentebestuur, de mandenmakers en recreatie.

Attributen
De attributen verzamelen die daarbij horen bleek nog niet zo eenvoudig. "Er is niet veel oude kleding bewaard", concludeert Bertus. Maar met hulp van onder meer het Driels museum en Keep them Rolling uit Dreumel is het gelukt. Ook geschikte locaties lagen niet voor het oprapen. Gelukkig kan Bertus hinderlijke moderne elementen wegwerken op de computer.

Figuranten
Het vinden van figuranten liep daarentegen behoorlijk gesmeerd. "Mensen vinden het leuk om eraan mee te doen." Eén van de taferelen wordt in beeld gebracht door personeel van Brandend Zand. Het restaurant sponsorde net als Waterfeesten.nl en Van Gent Watersport het project van Bertus.

Ook het Maasdrielse college verleende medewerking door te poseren voor het onderwerp 'bestuur'.

Jongeren
Bertus hoopt vooral jongeren te bereiken. "Ik vind het belangrijk dat je iets weet over de geschiedenis van je land en dorp. De jeugd is daar niet zo in geïnteresseerd, behalve als je het een beetje hip verpakt." Dat heeft de 39-jarige Kerkdrielenaar dan ook gedaan door een website te verbinden aan 'Kerkdriel in beeld'.

Bertus legt uit: "Als je de camera van je mobiel op een foto richt, krijg je informatie over het thema van die foto. Korte, pakkende teksten met doorklikmogelijkheden voor wie er echt alles over wil weten."

Stichting Kunst Maasdriel
'Kerkdriel in beeld' is het eerste grote project voor Bertus de Leeuw. "In het begin had ik het gevoel dat ik tegen een muur liep. Subsidie aanvragen lukte bijvoorbeeld niet omdat ik geen stichting had. Die heb ik toen maar opgericht: Stichting Kunst Maasdriel. Dan kunnen we in de toekomst méér culturele projecten faciliteren. Bijvoorbeeld een poëzieworkshop of iets met muziek. Als je mensen eenmaal triggert, gaat het vanzelf leven. Dat gebeurde bij mij ook door het cultuurfestival."

Klik hier voor de website van 'Kerkdriel in beeld'.

Klik hier voor meer informatie over Cultuurfestival Bommelerwaard.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }