• De opening vond plaats met een 'Ren je Rot Afvalestafette' op De Walsprong.
• De opening vond plaats met een 'Ren je Rot Afvalestafette' op De Walsprong. Foto: gemeente Zaltbommel

Nieuwe manier van afval inzamelen gestart in Zaltbommel

Algemeen 357 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Op de Walsprong is maandag met een 'Ren je Rot-afvalestafette' het startsein gegeven voor de nieuwe manier van afval inzamelen.

Tijdens 'Ren je Rot' toonden de leerlingen hun kennis van afval scheiden. Wethouder en DB-lid van de Avri Willem Posthouwer was erbij.

De meeste inwoners in Rivierenland brengen vanaf vandaag hun restafval naar ondergrondse containers. Zo ook in Zaltbommel. Daarmee willen de acht Avri-gemeenten de hoeveelheid herbruikbare grondstoffen verhogen en het aantal kilo's restafval verminderen. Een kleine dertig gemeenten in Nederland gingen Avri voor met positieve resultaten.  
 
Wethouder Posthouwer:  "Het doel van 2020 is 75 kilo, een hele uitdaging. Maar we zijn goed op weg, zaten we november vorig jaar nog 120 kilo per persoon per jaar, in mei zaten we al op 109 kilo. En daarbij is het recyclen van grondstoffen veel beter voor ons milieu."
  
Wennen
"Voor inwoners zal het omschakelen wennen zijn", aldus Erik de Vries, directeur van Avri."Dat is begrijpelijk als je na jaren je restafval ineens anders moet aanbieden. Ook voor onze mensen is het wennen. Een dergelijk grote en complexe opgave hebben wij niet eerder aan de hand gehad. Behalve zorgen dat 514 nieuwe containers geplaatst konden worden moet er zoveel meer gedaan worden. Bijvoorbeeld het maken en plannen van meer dan 250 nieuwe routes, techniek inregelen, afvalpassen uitleveren en inwoners informeren."
 
Afronden
"We hebben met man en macht samen met de gemeente gewerkt om 1 juli te halen. Er zullen zeker zaken nog niet helemaal perfect lopen en ook moeten worden afgerond. Daar werken we in de komende maanden aan. Inwoners die van een ondergrondse restafvalcontainer gebruik maken, kunnen hun afval er in elk geval in kwijt."
 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden