• Schrijfster Leontine van Hooft met illustrator Jean-Claude Ngumire.
• Schrijfster Leontine van Hooft met illustrator Jean-Claude Ngumire. Foto: aangeleverd

Leontine van Hooft schrijft kinderboek

Algemeen 568 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Boeken over Afrika die niet over armoede en ziektes gaan, zijn zeldzaam. Leontine van Hooft schreef er één voor kinderen.

Leontine van Hooft is corporate antropoloog. Ze probeert met haar GreenDreamCompany toeristische gebieden in onder andere Rwanda, Ethiopië en Zimbabwe te ontwikkelen. Altijd samen met de plaatselijke autoriteiten - de politieke en de spirituele - en de lokale bevolking, en altijd met respect voor de tradities, de gewoontes en de natuur.

Ubuntu
"Wat wij maken, moet voor iedereen goed zijn. Wij werken vanuit de Ubuntu-gedachte, een Afrikaanse filosofie die je heel kort zou kunnen samenvatten als: ik besta dankzij wij. Ieder leven hangt samen met ander leven. Nelson Mandela is natuurlijk het meest bekende voorbeeld van iemand die leefde en werkte vanuit Ubuntu. Met zijn politiek van verzoening wist hij na de Apartheid Zuid-Afrika bij elkaar te houden en een burgeroorlog te voorkomen."

Leiders van de toekomst
Leontine schreef al twee succesvolle managementboeken over Ubuntu, en heeft nu een van haar andere dromen gerealiseerd: een kinderboek schrijven over Ubuntu. "Als ik zie wat er in de wereld gebeurt, wordt het tijd dat de jonge mensen, de leiders van de toekomst, materiaal, ideeën in handen krijgen waarmee ze verder komen."

'Balla en het Woud der Legenden'
Samen met Jean-Claude Ngumire, een van oorsprong Rwandese illustrator en cultuurexpert maakte ze daarom een prachtig geïllustreerd boek; 'Balla en het Woud der Legenden'. In het boek vertelt Balla, een Afrikaanse verhaalkunstenaar, op een moderne en tegelijkertijd magische manier twee legenden uit Afrika die honderden en honderden jaren oud zijn. Verhalen over liefde, vriendschap, slimheid en leiderschap.

Serie
'Balla en het Woud der Legenden' is het eerste deel uit de serie 'De Kronieken van Ubuntopia'. Leontine en Jean-Claude hebben plannen voor minstens zes en misschien wel twaalf delen. Jean-Claude: "Er zijn zo verschrikkelijk veel verhalen uit Afrika die het verdienen gelezen en onthouden te worden. Straks zijn de ouderen er niet meer om die prachtige verhalen door te vertellen en ook daarom is het belangrijk dat wij ze nu opschrijven."

WikiTopia
In het boek staat ook veel achtergrondinformatie in de vorm van WikiTopia, die maakt dat de verhalen nog meer gaan leven. Leuk voor kinderen die op vakantie gaan naar Afrika of die meer willen weten over de cultuur waar zij of hun familie vandaan komen.

De kracht van Afrika
Leontine: "Dit soort boeken zijn zeldzaam, want veruit de meeste verhalen zijn geschreven vanuit een westers perspectief. In vrijwel alle sprookjes en verhalen zijn de hoofdpersonen blank. Hoe leuk en bijzonder is het dan verhalen te lezen waarin je je als kind met een Afrikaanse achtergrond, wel kunt herkennen. En daar komt nog bij dat als er al boeken over Afrika verschijnen, ze meestal gaan over armoede en ziektes, en bijna nooit over de rijkdom, beschaving en kracht van Afrika. En al helemaal niet over wat wij hier in het Westen van Afrika kunnen leren."

Heel veel pennen
Toen ze zelf zo'n tien, twaalf jaar geleden voor het eerst naar Afrika ging, zat haar koffer vol sultana's, cup-a-soups ,diarree-remmers en pennen. "Heel veel pennen. Want dat was mijn beeld: Afrika is arm, vies, en je wordt er alleen maar ziek. Dat was het eenzijdige beeld dat geschetst werd. Maar ik had al heel snel door hoe rijk het continent is, niet alleen materieel maar zeker ook immaterieel, hoe mooi het is, en hoeveel kansen er liggen. Ik wil het beeld dat wij hier van Afrika hebben heel graag bijstellen. Al die Afrikaanse wijsheid die mij gevormd heeft, die wij hier in de crisis zo hard nodig hadden, zoals integriteit en humaniteit, die wil ik doorgeven."

Hoofdpersonen
Het maken van het boek begon bij het bedenken van de hoofdpersonen: Balla, de Griot, Aimeé, een heel nieuwsgierig Afrikaans meisje van zeven en Makeda, haar 'twentysomething' zus die hard bezig is om van haar eigen bedrijf een succes te maken.

Legendes
Daarna koos Leontine de legendes. Jean-Claude bracht de hoofdpersonen tot leven en werkte de legendes om tot prachtige striptekeningen. In de raamvertellingen vraagt Aimée Balla het hemd van het lijf waardoor niet alleen de legendes worden uitgelegd maar ook Ubuntu, de achterliggende filosofie. Makeda, de zus van Aimee, brengt Ubuntu op haar werk in praktijk.

De achtergrondinformatie geeft uitleg over de geschiedenis, de gebruiken, en andere specifiek Afrikaanse dingen die in het boek voorkomen.

Cultuurexpert
Leontine: "Dit boek is echt een co-productie: zonder Jean-Claude had ik het nooit kunnen maken. Want behalve als illustrator was hij heel hard nodig als cultuurexpert. Omdat hij in Rwanda geboren en getogen is, kent hij de tradities, de rituelen, de kleding, het eten, de grapjes. Dat maakt dat het boek klopt."

Watermanagement
Leontine vervolgt: "We willen heel graag het andere Afrika laten zien. Jean-Claude heeft bijvoorbeeld voor één van de legendes een kasteel met watertuinen getekend en iedereen die dat kasteel ziet, kan bijna niet geloven dat dit in Kenia heeft gestaan. Maar zij hadden daar toentertijd al kennis van watermanagement. Op die kennis zijn onder andere de tuinen van Versailles gebaseerd! Juist voor dit soort informatie heb ik WikiTopia geschreven. Lees, kijk en laat je verrassen!"

Encyclopedie
Naar verwachting verschijnt deel twee dit najaar al. En als het aan Jean-Claude ligt, wordt het een hele encyclopedie. Leontine: "Ik wil de toon van de collectie neerzetten en de eerste vier, vijf boeken zelf schrijven. En als het concept dan staat, de marketing en de sales goed lopen, dan wil ik Afrikaanse co-auteurs uitnodigen mee te schrijven. Zo geef ik hun ook weer een podium."

Netflix
En het blijft niet bij een serie boeken. Jean-Claude en Leontine willen meer: gadgets, T-shirts, een theatervoorstelling. Daar wordt nu aan gewerkt. En uiteindelijk een Netflix serie! "Netflix Afrika is net gestart", zegt Leontine, "en wij kunnen content leveren."

Uiteindelijk willen ze een movement creëren. "We zijn een online community aan het opbouwen. Er is een website, Balla heeft een eigen Facebookpagina en hij is te vinden op Instagram. En dit is nog maar het begin."

Buy one, share one
'Balla en het Woud der Legenden' telt zestig pagina's en is verschenen bij GreenDreamWorks, de uitgever van GreenDreamCompany. Het boek kost 22,95 euro. Geheel volgens de Ubuntu-filosofie gaat voor ieder boek dat in Nederland verkocht wordt, een Engelstalig exemplaar gratis naar Afrika. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Bruna in Zaltbommel en via de webshop op de site.

Meer informatie: ubuntopia.world

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden