Afbeelding

Bouwvergunning Van der Schans wordt opnieuw bekeken

Algemeen DOSSIER: GEITEN 778 keer gelezen

HURWENEN • De gemeente Maasdriel gaat de vergunning waarmee Alexander van der Schans zijn bestaande geitenstallen mag uitbreiden, opnieuw bestuderen. In de tussentijd vragen omwonenden met steun van de gemeente aan de rechter om de bouw op te schorten.

Van der Schans is al begonnen met de uitbreiding, terwijl de vergunning nog niet definitief is. Dat is niet verboden; eventuele gevolgen als de vergunning wordt ingetrokken zijn voor zijn eigen portemonnee.

Maar als het zover zou komen, kan een rechter oordelen dat de economische schade van het weer afbreken van de nieuwbouw onevenredig groot is, en alsnog beslissen dat de nieuwe stallen mogen blijven staan.

Voorlopige voorziening
Om dat te voorkomen, hebben omwonenden een voorlopige voorziening aangevraagd bij de rechtbank in Arnhem. De gemeente Maasdriel ondersteunt die aanvraag en heeft de rechter gevraagd de bouw te stoppen tot zes weken nadat de gemeente een besluit heeft genomen over de bezwaren die zijn ingediend.

Er zijn 24 bezwaren ingediend. De bezwaarschriftencommissie is het grotendeels eens met de bezwaarmakers.

Ventilatie
De tegenstanders vinden dat in de vergunning niet duidelijk is omschreven hoe de ventilatie van de grotere stallen wordt geregeld en hoeveel herrie die ventilatoren mogen maken. Over de luchtafvoer van de stallen is al langer gedoe.

Ook vrezen omwonenden meer transportbewegingen omdat er door de uitbreiding van de stallen minder ruimte voor opslag overblijft.

Milieuneutraal?
Het Maasdrielse college had in eerste instantie het standpunt ingenomen dat de uitbreiding milieuneutraal was, omdat het aantal geiten dat Van der Schans aan de Molenstraat in Hurwenen mag houden niet toeneemt door deze vergunning. Het college is het inmiddels eens met het oordeel van de bezwaarschriftencommissie dat dit standpunt niet goed is onderbouwd.

De gemeente gaat dan ook uitzoeken of de ventilatie en de vervoersbewegingen kunnen veranderen door het goedkeuren van de bouwvergunning. Als dat zo is, wordt de vergunning mogelijk herzien. Ook moet opnieuw worden bekeken of de bouwactiviteiten wel samen kunnen gaan met de hoogspanningskabel die over het perceel loopt.

Dit alles gaat langer dan een paar weken duren, vandaar het verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechter.

Meer geiten
Deze bouwvergunning staat los van de toestemming die Van der Schans heeft om duizenden extra geiten te mogen gaan houden bovenop de 5510 die hij nu al mag hebben. De vergunning waarover nu de voorlopige voorziening is aangevraagd, heeft de geitenboer naar eigen zeggen alleen aangevraagd om meer leefruimte te creëren voor de geiten. De tegenstanders geloven dat niet. Maar die bezwaren acht de bezwaarschriftencommissie in dit verband ongegrond.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden