Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De schuur staat nu nog vol. Vrijdag worden de kramen ingericht.
• De schuur staat nu nog vol. Vrijdag worden de kramen ingericht. (Foto: Britta Alink)

Laatste voorbereidingen voor grootste rommelmarkt van de Bommelerwaard

  •   620 keer gelezen

BRUCHEM • De grote schuur van Jan en Janny Huisman in Bruchem barst bijna uit zijn voegen. De laatste spullen voor de grootste rommelmarkt van de Bommelerwaard worden deze week gesorteerd en op karren geladen.

Honderden dozen met boeken, huishoudelijke artikelen en speelgoed staan netjes opgestapeld. Bankstellen, tafels, stoelen, salontafels en kasten zijn op platte karren stevig aan elkaar gebonden. Kleding hangt verkoopklaar in de rekken. In de schuur is het deze week elke dag een drukte van belang.

Sorteren
"We beginnen elk jaar in september met de voorbereidingen", vertelt Arie van Leeuwen, voorzitter van de activiteitencommissie van de hervormde gemeente van Bruchem en Kerkwijk. Elke eerste zaterdag van de maand is er een inzamel- en verkoopochtend, op dinsdagochtend komt een ploeg vrijwilligers om te sorteren.

Puzzel
Marianne Baron zorgt al een jaar of acht voor de 'roosters' van de vrijwilligers voor de zomer- én de wintermarkt. Op de dag van de grote rommelmarkt zijn er zo'n 230 mensen actief. Samen met Hetty van Tuijl maakt zij een planning, zodat elke kraam voldoende bemand is. "Dat is een hele puzzel", lachen ze. "Maar ontzettend leuk om te doen." 

Knutselen
Hetty is elke dinsdagochtend in de schuur. Ze is 'coördinator antiek', maar helpt ook graag mee met het sorteren van de ingezamelde spullen. Daarnaast is ze fervent knutselaar en regelmatig samen met andere vrijwilligers in de weer om leuke 'hebbedingetjes' of decoratieve spullen te maken, die op de markt verkocht kunnen worden.

Saamhorigheid
Met elkaar aan de slag voor de rommelmarkt is vooral ontzettend 'gezellig'. "Het geeft een gevoel van saamhorigheid", vindt Marianne. "En ook voor nieuwe gemeenteleden is het fijn. Ze kunnen hier op een laagdrempelige manier nieuwe mensen leren kennen." Toch staan er niet alleen echte 'Bommelwaarders' achter de kramen op de markt. Familieleden van Hetty uit de Betuwe komen elk jaar helpen en ook een groep leden van de Amsterdamse Noorderkerk is elk jaar present. Die kerk wordt gesteund door de commissie Samen Delen van de Bruchemse gemeente.

De opbrengst loopt elk jaar in de vele tienduizenden euro's. Een deel is voor de kerken in Kerkwijk en Bruchem, het andere deel is voor de projecten van commissie Samen Delen.

Zaterdag 25 mei
De grote rommelmarkt op zaterdag 25 mei in Bruchem begint om 9:00 uur en duurt tot 15:00 uur.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }