Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Vorig jaar deden 34 Hoge Bi-rijders mee aan de vijfde Betuwse 11 Dorpentocht vanuit Rhenoy.
• Vorig jaar deden 34 Hoge Bi-rijders mee aan de vijfde Betuwse 11 Dorpentocht vanuit Rhenoy. (archieffoto: Nico van Ganzewinkel)

De Hoge Bi's komen naar Zaltbommel

  •   607 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Op zaterdag 11 en zondag 12 mei is Zaltbommel het decor voor een bijzonder evenement: het Open Nederlands Kampioenschap Hoge Bi. Oftewel de fietsen met het hoge voorwiel en het veel kleinere achterwiel.

Stichting Wielersupport Zaltbommelse Renners is initiatiefnemer van dit bijzondere evenement.

De bestuursleden Geert Vos en Eelco Spronk zitten allebei al 41 jaar in het bestuur en hebben al heel wat grote wielerevenementen in de Bommelerwaard georganiseerd. Jeugdwedstrijden voor nieuwelingen, amateurs en junioren en veldritten. De internationaal bekende Olympia's Tour, waarvoor Zaltbommel in 1996 zelfs startplaats was.

Twee keer de Lady's Tour en natuurlijk de jaarlijkse Triatlon, dit jaar de twintigste editie. En wat te denken van de Nederlandse Kampioenschappen Tijdrijden over de Waaldijk en de polderwegen. Met beroemde namen als Erik Breukink, Erik Dekker, Thomas Dekker en Leontien van Moorsel. De laatste editie van het Tijdrijden was in 2014 met Tom Dumoulin als absolute winnaar.

Publiekstrekkend evenement

Maar zaterdag 11 en zondag 12 mei staat er dus iets totaal anders op het programma. "We vonden het wel weer eens tijd voor een groot publiekstrekkend evenement", zeggen Vos en Spronk.

De Hoge Bi is ook wel bekend als 'vélocipède' of hoge fiets, Penny Farthing en Hochrad.

Arie Liefhebber

Fietsenmaker Arie Liefhebber uit Nieuwegein is misschien wel de bekendste Hoge Bi-rijder, hij schreef de afgelopen jaren het Europees én het Wereldkampioenschap op zijn naam.

Dat er nu voor het eerst een Open Nederlands Kampioenschap is georganiseerd, doet hem veel plezier en hij heeft Stichting Wielersupport dan ook op alle manieren geholpen. En natuurlijk doet hij zaterdag mee aan de toertocht en staat hij zondag aan de start van de wedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap.

Zaterdag 11 mei

Zaterdag 11 mei start om 10:30 uur op de Waalkade voor de Verdraagzaamheid een toeristische toertocht, waar bijna veertig Hoge Bi-rijders zich voor hebben ingeschreven. Veel rijders hijsen zich in historische kleding, die goed passen bij de hoge fietsen, die dateren van ongeveer 1840. De toertocht gaat over de Waalbandijk naar Rome bij Rossum, waar ze rond 12:00 uur hopen aan te komen.

Dan zijn de deelnemers wel toe aan een kopje koffie, want de fietsen met rubberbanden rijden niet erg comfortabel. Na de koffie gaan ze door via Kerkdriel en Hedel naar Ammerzoden. Bij Kasteel Ammersoyen (rond een uur of drie) is een fotostop. De tocht gaat verder via Bern, naar het veerpontje in Nederhemert en zo via Delwijnen en Kerkwijk terug naar Zaltbommel.

Zondag 12 mei

Zondag 12 mei starten de kwalificatiewedstrijden voor het Open NK om 13:00 uur bij de begraafplaats in de Boschstraat.

Hier verschijnen 31 deelnemers aan de start, niet in historische kleding dit keer, maar in echt wedstrijdtenues. De rijders komen uit Engeland, Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Tsjechië en Canada.

Slechts twee vrouwen doen mee aan het kampioenschap.

Wedstrijdparcours

Het wedstrijdparcours gaat van de Boschstraat via de Nieuwstraat naar de Kerkstraat en de Oenselsestraat. Daarna en Heksenwal via Virieusingel en Koningin Wilhelminaweg weer terug naar de Boschstraat. Verwacht wordt dat rond 16:00 uur de finale wordt verreden.

Klinkers

"Het is best een zwaar parcours", vindt Geert Vos. "De eerste 650 meter gaat over klinkers." Stichting Wielersupport verwacht veel publiek, zowel op zaterdag bij de toertocht als op zondag bij de wedstrijden. Wie zondag komt kijken, kan op verschillende momenten zelf eens proberen hoe het werkt op zo'n hoge fiets.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }