Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Ferdi Hamilton praat de boel gezellig aan elkaar, net als tijdens de Bommelweek.
• Ferdi Hamilton praat de boel gezellig aan elkaar, net als tijdens de Bommelweek. (Archieffoto: Janneke Boogaard)

Koningsdag in Zaltbommel mag wat eigentijdser

  •   1088 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Dankzij de wijkraad voor de binnenstad en het binnenstadsfonds is er in Zaltbommel weer een feestelijk programma op Koningsdag. Voor volgend jaar moet een nieuw Oranjecomité het licht zien. De eerste tekenen zijn gunstig.

Gerrine Fernhout, voorzitter van de wijkraad, ziet het van de zonnige kant: "Er is ruimte voor vernieuwing van het programma in Zaltbommel. We zijn daar nu voorzichtig mee begonnen, maar er is zeker meer mogelijk om het allemaal wat eigentijdser te maken. Daar ligt echt een leuke uitdaging."

Website
Voor de vrijwilligers van de wijkraad is het te veel om het er blijvend bij te doen. Dit jaar heeft vooral wijkraadlid Anton Klijmij er veel extra uren in gestoken. Danny Brummelaar meldde zich als nieuwe vrijwilliger. Hij ontwierp een website waarop alles rond Koningsdag in Zaltbommel duidelijk wordt gecommuniceerd en maakte een poster.

Oproep vrijwilligers
Fernhout heeft goede hoop dat Brummelaar zich ontpopt als nieuwe kartrekker. Medestanders kunnen zich melden via een berichtje naar organisatie@koningsdagzaltbommel.nl of op Koningsdag zelf bij de kraam van de organisatie, op de Markt tussen In de Roos en 't Stadscafé.

Programma
Traditiegetrouw begint Koningsdag met de optocht met versierde fietsen vanaf de Portage. Daar zijn dit jaar prijzen aan verbonden, beschikbaar gesteld door Intertoys voor de drie mooiste creaties. Bij De Wielewaal wordt een stop gemaakt. De stoet gaat vervolgens via de Boschstraat naar de Markt, waar wethouder Willem Posthouwer de aubade afneemt bij het stadhuis.

Senta zingt
De organisatie heeft geprobeerd het Wilhelmus 'af te stoffen' door er een zangwedstrijd aan te koppelen. Die is gewonnen door jeugdkoor Senta, dat dan ook de eer heeft om het volkslied op Koningsdag ten gehore te brengen vanaf het bordes.

Speaker
Een andere bescheiden vernieuwing is dat Ferdi Hamilton als speaker op zal treden, zodat de verschillende onderdelen van de dag meer tot één evenement gesmeed worden. Hamilton zal zelf ook optreden als zanger, verder is er een workshop freerunning, een wedstrijd simultaan schaken en de bekende kinderspelletjes. Ook de vrijmarkt ontbreekt dankzij de gezamenlijke inspanningen niet. Fernhout wijst er nog even op dat die bedoeld is voor kinderen en zeker niet voor commerciële verkoop.

Ze is benieuwd hoe Koningsdag in Zaltbommel er volgend jaar uitziet. "De samenwerking met de gemeente is in elk geval prima, die helpt mee waar het maar kan."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }