Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Margje Beekenkamp met de spijkerbroek die ze droeg voor de operatie.
• Margje Beekenkamp met de spijkerbroek die ze droeg voor de operatie. (Foto: Lya Cattel)

Margje Beekenkamp uit Zuilichem: 'Afvallen is geen doel, maar een middel'

  •   1526 keer gelezen

ZUILICHEM • Margje Beekenkamp onderging een maagverkleining en ging van 146 kilo naar 76 kilo. De grootste verandering zit echter niet in haar uiterlijk, maar in haar innerlijk.

Vanaf haar studietijd had Margje (52) overgewicht. Twee jaar geleden woog ze zelfs 146 kilo. Dus nam ze een drastisch besluit: de beschermlaag moet weg, ze wil haar kwetsbare zelf aan de buitenwereld laten zien.

Om dat te bereiken moet ze afvallen. Dat heeft ze jarenlang geprobeerd met allerlei diëten, die niet hebben geholpen.

Zelfhelend vermogen

Daarom koos ze voor de ultieme oplossing: een maagverkleining. Dat past helemaal niet bij haar. Margje gaat spiritueel door het leven, gelooft in het zelfhelend vermogen van het lichaam en maakt alleen gebruik van de medische wereld als het écht niet anders kan.

Liefdevolle Omhulling

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is ze zeventig kilo lichter. "Ik zie er weer uit zoals ik me altijd heb gevoeld", vertelt ze. Over haar keuze om een maagoperatie te ondergaan, het medische traject, de periode en haar spirituele reis heeft ze een boek geschreven: 'Liefdevolle omhulling'.

Bescherming

Ze is vol lof over het ziekenhuis, de verpleegkundigen en artsen waar ze mee te maken heeft gehad, maar mist ook een aantal zaken, vooral in de begeleiding. "Er is geen aandacht voor de vraag waaróm iemand te veel eet en waaróm iemand te weinig beweegt", merkte ze. "Afvallen wordt gezien als het belangrijkste doel. De zorg richt zich vooral op meer bewegen en anders eten. Dat is gedrag. En dat is maar het topje van de ijsberg. Wat daaronder zit is veel belangrijker. Al die kilo's vet in dat lijf gaan over bescherming, daaronder zit iemand die zich niet gezien of gehoord voelt. Ik zie het afvallen als middel om een groter doel te bereiken."

Margje vond het heel 'ingewikkeld' om te kiezen voor de operatie. Ze voelde zich immers altijd slank.

'JA, ik wil!'

Pas toen ze aan zichzelf bekende dat ze te dik was, begon ze te voélen dat het overgewicht haar ook fysiek behoorlijk dwars zat. "Mijn buik zit meer dan ooit in de weg. Ik voel de pijn in mijn knieën en merk hoe snel ik buiten adem ben", schrijft ze in haar boek. "Als ik daadwerkelijk gezien wil worden in mijn vrouwelijkheid, als ik mijn seksualiteit ten volle wil leven, als ik wil dansen, huppelen en vrij bewegen, als ik een volwaardig huwelijk wil, dan is het nu tijd om aan de bak te gaan, want op al die vragen is het antwoord: JA, ik wil!"

In het boek vertelt Margje hoe haar traject is verlopen. Na de operatie vlogen de kilo's eraf, maar er waren ook veel lichamelijke ongemakken.

Sessies met haar eigen therapeut en persoonlijke coach hebben haar enorm geholpen.

Haar man Jan Maarten stond voor honderd procent achter haar en hielp waar en hoe hij kon.

Meditaties

Ook meditaties werkten voor Margje heel goed. Onderaan elk hoofdstuk in het boek staan praktische tips over hoe mensen na een operatie verder kunnen met hun innerlijk. Lezers kunnen een QR-code scannen en horen dan door Margje ingesproken meditaties. "Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat vallen", zegt Margje. "Ik ben daar heel onzeker over. Zitten mensen hier wel op te wachten?"

Protocollen

Ze weet dat de reguliere gezondheidszorg geen boodschap heeft aan haar overtuiging en vindt dat heel jammer. "Ze werken in ziekenhuizen veel met protocollen", licht ze toe. "Dat begrijp ik wel, maar we zijn allemaal individuen." Volgens haar kan holistische gezondheidszorg bijdragen aan een veel betere balans.

In het boek zet Margje het hele verhaal kwetsbaar en eerlijk, maar ook met humor op papier. Ze hoopt hiermee toekomstige patiënten te kunnen helpen.

De Welldaad

Ook in haar coachingspraktijk De Welldaad kloppen mensen na een maagverkleining steeds vaker bij haar aan. "Daar heb ik geen reclame voor hoeven maken", lacht ze. "Ze komen via via bij me terecht. Mijn missie voor de toekomst is echt om verbinding te leggen met de reguliere gezondheidszorg en de holistische, spirituele."

Zaterdag 20 april presenteert ze haar boek, het is bij haar te koop en wordt ook verspreid in boekwinkels, bibliotheken en Bol.com

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }