Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Forum niet in coalitie provincie Gelderland

Algemeen 184 keer gelezen

GELDERLAND • De VVD in Gelderland gaat proberen een coalitie te vormen met CDA, PvdA, GroenLinks, en de combinatie ChristenUnie/SGP. Deze partijen hebben aangegeven bereid te zijn verschillen te overbruggen, in tegenstelling tot Forum voor Democratie, zo meldt de VVD in een persbericht. 

VVD-voorman Jan Markink: "Op basis van de verkiezingsuitslag lag het in eerste instantie voor de hand dat de kiezers van Forum voor Democratie vertegenwoordigd zouden worden in de coalitie. Daarom is door de informateur ook uitgebreid met Forum voor Democratie gesproken. Maar om tot een echte samenwerking tussen partijen te komen is het ook nodig dat iedereen bereid is om compromissen te sluiten. De partijen in de meest kansrijke variant zijn bereid dat te doen."

Tevreden
De VVD is positief over het eindverslag van Gelders informateur Mark Boumans, dat vrijdag verscheen. In dit rapport is ruimte voor coalities waarin de VVD als grootste partij een plek heeft. De voorkeursoptie betekent dat de coalitie 33 van de 55 zetels bezet.

Ook over het gevoerde proces zijn de liberalen tevreden. In meer dan twintig gesprekken en in verschillende inhoudelijke rondes hebben alle partijen duidelijk aan kunnen geven hoe Gelderland wat hun betreft verder zou moeten.

Complex
VVD-voorman Jan Markink: "De verkiezingsuitslag na 20 maart is complex. De informateur heeft dan ook knap werk geleverd. We waarderen in het bijzonder hoe hij in staat is geweest een proces te organiseren en te leiden waarin zorgvuldigheid en inhoud steeds de basis vormden. Daarnaast verliepen de gesprekken in goede sfeer, ondanks dat partijen op de inhoud verschillen van mening."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Fenne las zelfverzekerd en rustig voor.
Fenne uit Ameide wint regiofinale voorleeswedstrijd en plaatst zich voor provinciale finale Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Brandweer, ambulance en politie opgeroepen voor fiets in sloot in Schelluinen 112 6 uur geleden
• Winnifred Bouwman in de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland.
Winnifred Bouwman neemt na 33 jaar afscheid van de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland Nieuws 7 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden