Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Het plein voor de begraafplaats wordt opnieuw ingericht en is op tijd klaar voor de Dodenherdenking op 4 mei.
• Het plein voor de begraafplaats wordt opnieuw ingericht en is op tijd klaar voor de Dodenherdenking op 4 mei. (Foto: Britta Alink)

Andere opstelling bij Dodenherdenking Zaltbommel

  •   398 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei gaat er in Zaltbommel een beetje anders dan anders uitzien.

"We geven er letterlijk een draai aan", zegt Hen Meesterman, bestuurslid van het Mikwe.

Richting fontein

Tijdens de herdenking stonden alle aanwezigen tot nu toe met de rug naar het Joods monument en de begraafplaats. Het gezicht richting fontein en singelgracht. Sommige aanwezigen dachten dan ook dat de fontein een oorlogsmonument is. Dat is niet het geval. De fontein werd in 1913 geplaatst, ter nagedachtenis aan het feit dat Nederland sinds 1813 onafhankelijk is.

"Met de rug naar de begraafplaats staan was eigenlijk wel een beetje raar", erkent Margot Schreuders van het Comité 4 mei. Toen het Mikwe met het verzoek kwam om de Dodenherdenking voortaan 'om te draaien', reageerde het comité dan ook meteen positief.

Plein

Het komt goed uit om de verandering dit jaar door te voeren; het hele plein voor de oude begraafplaats gaat immers om de schop. "De verandering komt op een natuurlijk moment", vindt Schreuders.

Proef

Volgens burgemeester Peter Rehwinkel zal de nieuwe bestrating precies op tijd klaar zijn. Of de beplanting ook af is, staat niet nog niet helemaal vast. "We staan dit jaar dus voor het eerst met het gezicht richting begraafplaats en monument", licht Rehwinkel toe. "We zien het als een proef en zullen allemaal even moeten wennen. Maar ik ben ervan overtuigd dat de organisatie het ook dit jaar in goede banen zal leiden." 

Programma

Het programma op zaterdag 4 mei zal er verder hetzelfde uitzien als voorgaande jaren.

Om 18:00 uur start een bijeenkomst in de Gasthuiskapel, waar onder meer het winnende gedicht van de wedstrijd voor kinderen van de basisschool wordt voorgelezen.

Pastor Bertus Bus zal spreken en ook journalist Bertjan Kers van het Brabants Dagblad krijgt het woord. Hij vertelt over één van de onderduikers in Hotel Gottschalk in de Waterstraat, die overleed voordat ze allemaal verraden werden.

Stille Tocht

Om 18:50 uur start de Stille Tocht, waarna om 20:00 uur de officiële herdenking plaatsvindt. Daar zijn net als andere jaren de Scouting Zaltbommel en De Karel bij aanwezig. 

Om 20:30 uur volgt in de Sint-Maartenskerk een concert van KZM Belcanto.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }