Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Kirsten en Aico de Jongh van De Buitenhoeve in Haaften.
• Kirsten en Aico de Jongh van De Buitenhoeve in Haaften. (Foto: Lya Cattel)

Open dag op kaasboerderij De Buitenhoeve in Haaften

  •   673 keer gelezen

HAAFTEN • Kirsten en Aico de Jongh houden zaterdag 16 februari op hun kaasboerderij De Buitenhoeve in Haaften een open dag vanwege hun sinds december geopende boerderijwinkel.

Toen Aico en Kirsten de Jongh een paar jaar geleden bij de Rabobank aanklopten in de hoop op een lening voor hun gedroomde kaasmakerij, stuurde de bank hen met een kluitje in het riet. Ga het eerst maar even een jaartje proberen, kregen ze te horen. De twintigers lieten zich niet uit het veld slaan. Kirsten: "Aico beloofde die man toen dat hij over een half jaar kaas bij ons zou kunnen kopen." Binnen een maand had de boerenzoon met hulp van tweedehands materiaal een kaasmakerij ingericht in de voormalige varkensstal aan de Buitenweg. Aico werkte overdag op de boerderij, 's nachts kluste hij bij in de wegenbouw: zo wisten ze het te financieren. Hij lacht: "Als ik iets wil, dan ga ik er ook vol voor." Dat was 2017. In mei van dat jaar opende het stel - met hulp van hun familie - hun eerste mini-kaaswinkel. Kirsten zegt later: "We zijn wel een beetje eigenwijs."

Want, klein detail: dat kaasmaken is voor de familie De Jongh iets totaal nieuws. Aico's vader bestierde jarenlang een boerderij met zo'n achthonderd varkens en veertig melkkoeien. Maar: Kirsten werkte 10 jaar bij kaasboerderij De Brienenshof in Cothen. "De kaasmakerij was in eerste instantie vooral mijn droom. Ik vind het heel mooi om van de melk van je eigen dieren kaas en zuivel te kunnen maken." Het zag er eerst niet naar uit dat ze haar zin zou krijgen. "Aico wilde aanvankelijk graag een melkveehouderij met zo'n honderdtwintig melkkoeien. Die kaas, die zouden we er later bij gaan doen." De fosfaatwetgeving zette een streep door dit toekomstplan.

De ambities werden bijgesteld: ze besloten te mikken op een bescheiden melkveehouderij – zo'n zestig melkkoeien – én meteen maar een professionele kaasmakerij. Aico ging op cursus en leerde de fijne kneepjes van het vak van zijn vriendin. Samen ontwikkelden ze hun inmiddels pakweg twintig verschillende soorten kazen. Ze houden allebei een beetje van experimenteren. Zo zijn ze nu bezig met het maken van bierkaas, met het Betuwse Maatbier. En naast de redelijk doorsnee kruidenkazen, mosterdkaas en pestokaas, hebben ze ook kaas met nasikruiden, aspergekaas en een heet kaasje met cayennepeper en gerookte paprika. Kirsten: "Ik las laatst over lavendelkaas, dat leek mij ook wel leuk. Maar dat vond Aico toch te ver gaan."

De boerenkaas en de brandnetelkaas van De Buitenhoeve haalde vorig jaar al meteen een gouden certificaat bij de Cum Laude Awards, een landelijke kaasverkiezing. De boerenkaas ligt bovendien ook al in de schappen van de Albert Heijn. Inmiddels zijn alle tweedehands spullen van de kaasmakerij dan ook ingeruild voor gloednieuwe apparatuur. De varkensstal werd - met hulp van de inmiddels enthousiaste bank - grondig verbouwd.

En: in december werd er een gloednieuwe boerderijwinkel geopend. De filosofie op De Buitenhoeve is: "Wij hebben niets te verbergen." Dus als klanten een kijkje willen nemen in de stal, dan mag dat gewoon. Ondertussen helpen haar ouders en zelfs een tante wekelijks mee in de boerderijwinkel, net als de familie van Aico die het stel ook volop steunt. "Ze doen dat onbetaald, omdat ze ook willen dat het ons lukt."

Kirsten geeft zelf ook nog drie dagen in de week les op het Wellantcollege. "Het is wel grappig, die jongelui daar willen allemaal maar één ding: een zo groot mogelijke melkveehouderij, net als Aico vroeger. Maar ik probeer ze bij te brengen dat het ook anders kan. Wij geloven erin dat je met 65 melkkoeien een gezond familiebedrijf kunt runnen. Dan moet je er alleen wel wat naast doen."

De Buitenhoeve maakt niet alleen kaas, maar ook allerlei zuivelproducten: van yoghurt en karnemelk tot vla en vruchtenyoghurt. Die verkopen ze in hun winkel samen met diverse andere streekproducten. Zoals vlees van boerderij Van der Koppelen uit Meteren en seizoensgroenten uit Hedel. De open dag is zaterdag 16 februari van 10:00 tot 16:00 uur aan de Buitenweg 65 in Haaften, er wordt dan ook kaas gemaakt. Voor de kinderen is er een springkussen en een ranjakoe.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }