Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Janneke Boogaard

Roep om meer onderzoek naar veiligheid Sachem blijft

  •   236 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het omgevingsoverleg moet gedeputeerde staten verzoeken een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar chemiebedrijf Sachem, waarbij risico's voor gezondheid en veiligheid in brede zin worden bekeken. Die oproep deed het comité Bezorgde Burgers Zaltbommel tijdens een minisymposium.

Ook deed Tromp Meesters van het comité een oproep om te zorgen voor realistische rampenbestrijdingsplannen en een evacuatieplan.

Vertrouwen
De drie sprekers die het comité had uitgenodigd voor het symposium 'Naar een Duurzaam Veilig Zaltbommel' van zaterdag bevestigden dat een onafhankelijk risico-onderzoek bijdraagt aan het creëren van vertrouwen van de burgers in de veiligheid van het chemische bedrijf Sachem.

Gifwolken
Ed Butter van het comité vroeg hoe het kan dat bij het nieuwste rampenbestrijdingsplan van 2018 de risico's van gifwolken uit het rampenbestrijdingsplan van 2009 zijn verdwenen, terwijl Sachem nog steeds dezelfde chemicaliën gebruikt en de productie zelfs wil opvoeren. Hiervoor is een vergunning aangevraagd.

Omgevingsoverleg
Vanwege die vergunningprocedure heeft de provincie een omgevingsoverleg ingesteld om de buurt te betrekken bij het proces. Maar de stichting Veiliger Zaltbommel krijgt daar voor haar gevoel geen voet aan de grond.

"Het omgevingsoverleg Botlek werkt wél", merkte Ingeborg Absil van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat op. Ze raadde aan met hen contact te leggen om van elkaar te leren. Zij gaf ook aan dat aanvullende risico-onderzoeken in de regio Rotterdam bij een omgevingsoverleg wel gefaciliteerd werden door de overheid.

Op het event kwamen bijna honderd bezoekers af. Tijdens de discussie stelden zij kritische vragen over hun veiligheid.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }